Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Február 29. 16:05, szerda | Helyi
Forrás: infoCegléd

Kikapcsolódás testnek és léleknek

Kikapcsolódás testnek és léleknek

Rohanó életmódunknak köszönhetően egyre kevesebb figyelmet fordítunk saját magunkra.

Igyekszünk az élet minél több területén helytállni, ami felemészti energiáinkat. Hétköznapjaink egy túlzsúfolt női táskához hasonlítanak leginkább, amibe próbálunk minél több mindent belegyömöszölni olyannyira, hogy a táska végül már alakját veszti.

Gyakran panaszkodunk, de kevesen keressük a megoldást erre az elszomorító helyzetre. Ennek az életvitelnek a következtében rengeteg feszültség gyülemlik fel bennünk a mozgáshiányról már nem is beszélve.

Szükségünk van a feltöltődésre, a kikapcsolódásra és a tavasz közeledtével sokan szeretnénk formába hozni alakunkat. Felfedeztem egy nálunk még viszonylag újszerű mozgásformát itt Cegléden, ami egyszerre formálja a testemet és a lelkemet.

A Szauna-Jóga és Ezoterikus Klubban próbáltam ki a szauna-jógát egy ismerősöm ajánlására. Mint azt később megtudtam, nem kisebb dologra vállalkoztam, mint hogy egy közel 40 fokos teremben feszegessem teljesítőképesség határait. Bár ez első hallásra ijesztően hangzott számomra, de kíváncsiságom nem hagyott visszakozni. Tudni akartam, mivel ejti rabul híveit. Tehát ásványvízzel és száraz törölközőkkel felvértezve elmentem az első szauna-jóga órámra. (Elöljáróban még annyit elmondanék magamról, hogy a jógát illetően volt némi tapasztalatom, ami felsejlett még a halvány múltból, az állóképesség terén azonban jócskán volt/van még hová fejlődnöm.)

Mi is ez pontosan?

A szauna-jóga három népszerű és dinamikusan fejlődő jógairányzat, az Asztantanga vinyásaz-jóga, a Bikram-jóga és az Agni-jóga jótékony ötvözete. Nem kell megijednünk, ha most hallunk ezekről először, semmi féle előképzettséget nem igényel az órákon való részvétel. Bár a jóga alapvetően lassú izommozgást igényel, a meleg hatására ez egy sokkal intenzívebb mozgásforma, ami segít külsőnk-belsőnk megszépülésében.


Hogyan zajlik egy óra?

Az órák 90 percig tartanak, ami során 37 fokban közel 60 százalékos páratartalom alatt 27, úgynevezett ászanból álló gyakorlatsort végzünk el.

Pontosan azért, hogy az első óra esetleges nehézségei ne riasszanak el senkit, 1 óra áráért 5 egymást követő napon ingyen vehetjük igénybe a szolgáltatást. Valóban kell egy kis idő mire megszokja szervezetünk ezt a nem éppen európai embernek való klímát, ezért annak, aki először látogat el egy ilyen órára érdemes néhány perccel korábban érkezni, hogy szokja a terem hőmérsékletét.

Nem kell azonban megijedni, ha betartjuk a szabályokat és megfogadjuk a tréner tanácsait, garantáltan sikerélményünk lesz. Az órán mindenki a saját képességeihez mérten mozgatja meg magát, semmit nem kell erőltetni. A lényeg, hogy csak magunkra figyeljünk és hagyjuk kívül a külvilágot. Én sem gondoltam volna, hogy végig tudom majd csinálni az órát, de még magamat is megleptem. Azt, hogy mennyire volt hatásos, azt azonnal jól mutatja, hogy egy száraz ruhadarab nem maradt senkin. Ami engem a legjobban megfogott, az az, hogy az óra után nem fáradtságot éreztem, hanem frissességet, feltöltöttséget, rejtett képességeimet fedezhettem fel és olyan izmaimat is megmozgattam, melyekről azt sem tudtam, hogy léteznek.

Mire jó?

Mivel az órák során folyamatosan izzadsz, folyamatosan méregtelenítesz is. Minden egyes gyakorlat nyújtja és edzi az izmokat és ínszalagokat, javítja a testtartást. A magas hőmérsékletnek köszönhetően a fogyás és a narancsbőr elleni küzdelem is sokkal hatékonyabb. Erősíti az immunrendszered, fiatalítja a bőröd, javítja az emésztést, növeli a szövetek vérellátását, és lassítja a test öregedési folyamatait.

Minden egyes órán ötvözöd az önuralmat, a kitartást és az elszántságot. Növeled az akaraterőd és koncentrációs képességed, s ezzel sokat teszel elméd fiatalságának megőrzéséért és nem utolsó sorban lelki feltöltődésedért.

Hol található?

Cegléden a Batthyányi u. 15/a szám alatt tartják az órákat. Már maga a hely is önmagáért beszél. Az igényesen kialakított környezetben az utolsó részletig minden a vendégek kényelmét szolgálja.

A klub létrehozása nagy beruházás volt egy családi vállalkozás számára, de az elégedett vendégek bizonyíthatják, hogy megérte a fáradozás. A tulajdonos semmit nem bízott a véletlenre, minden, amit ott tapasztalunk egy abszolút tudatos és átgondolt munkának gyümölcse. A hely pozitív töltéséről a nyitást megelőző felszenteltetéssel gondoskodtak, magát a nevet pedig egy számmisztikus segítségével alkották meg.



Szerencsésnek tudhatjuk magunkat, hiszen Cegléden kívül az országban csak néhány helyen foglalkoznak hasonló tevékenységgel.

Itt a Szauna-Jóga és Ezoterikus Klubban nem csak a szuna-jógával találkozhatunk. Egyéb test és léleküdítő szolgáltatások is várják a vendégeket (pl.: Jade köves masszázságy, szauna, szolárium, gyeremekjóga, lézeres fejbőrkezelés, jóslás, grafológia…stb.)

Állítsuk meg egy időre a mókuskereket, ha tehetjük és szakítsunk egy kis időt magunkra. Idővel rájövünk majd, hogy mennyire hasznos az a néhány óra, amit erre szánunk. Nem csak testi, de lelki egyensúlyunkat is visszanyerjük, ami által könnyebben pakolhatunk majd ki abból a bizonyos gondjainkat hordozó táskából.

FirKata


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció