Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Július 20. 05:00, vasárnap | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kijev: a szakadárok megsemmisítik a bizonyítékokat

Kijev: a szakadárok megsemmisítik a bizonyítékokat

A kijevi kormány szerint a kelet-ukrajnai szakadárok akadályozzák a malajziai repülőgép lezuhanásának kivizsgálását, és igyekeznek eltüntetni a bizonyítékait annak, hogy közük volt a tragédiához. A nap folyamán arra is fény derült, hogy a gépen utazott a maláj kormányfő mostohanagyanyja is.

A kabinet szombaton kiadott közleményében azt állította, hogy a szeparatisták 38 holttestet a katasztrófa helyszínéről egy donyecki halottasházba szállítottak. 'Ott erős orosz akcentussal beszélő szakértők közölték, hogy ők végzik el a boncolást' - áll a közleményben. A kormány azzal is megvádolta a szakadárokat, hogy 'olyan nagy méretű járműveket próbálnak szerezni, amelyeken a repülőgép roncsait orosz területre szállíthatják'.

Kijev azzal vádolta továbbá az általa 'Oroszország irányította terroristáknak' nevezett szakadárokat, hogy nem engedik az illetékes ukrán szervek munkatársait, valamint a nemzetközi közösségek és külföldi kormányok szakértőit a katasztrófa helyszínére. 'Az ukrán kormány hivatalosan kijelenti, hogy az Oroszország támogatásával tevékenykedő terroristák igyekeznek megsemmisíteni a bizonyítékait ennek a nemzetközi bűncselekménynek. A nemzetközi közösséghez fordulunk azzal a felhívással, hogy kötelezze Oroszországot terroristáinak visszarendelésére, valamint arra, hogy adjon lehetőséget az ukrán és a nemzetközi szakértőknek a tragédia körülményeinek körültekintő kivizsgálására' - hangsúlyozta a kabinet.

Közleményében leszögezte, hogy 'nem lesz bocsánat a nemzetközi bűnözőknek, sem azoknak, akik őket kiképezték, finanszírozzák és fegyverekkel látják el'. A vizsgálat akadályairól az ukrán kormány hivatalosan tájékoztatta az Európai Unió tagországait és az Egyesült Államokat.

Kijev kijelentette továbbá, hogy minden szükséges technikai eszközt, és megfelelő szakembereket biztosított a tragédia körülményeinek kivizsgálásához, beleértve a holttestek törvényszéki kórboncnoki vizsgálatának elvégzését, valamint az elhunytak külföldre szállítást is. 'Mindezt azonban a szakadárok jelenleg lehetetlenné teszik' - szögezte le a kormány.

Pénteken az orosz védelmi minisztérium tétlenséggel vádolta meg Kijevet a Donyeck megyei Torez közelében csütörtökön lezuhant malajziai Boeing 777-es utasszállító csaknem háromszáz halálos áldozatot követelő tragédiájának kivizsgálásában. Kijev szerint a gépet légvédelmi rakétával, vélhetően egy Buk típusúval találták el, és a kelet-ukrajnai szeparatistákat, valamint Oroszországot teszi felelőssé a katasztrófáért. Moszkva és a szakadárok tagadják, hogy közük lenne a légi balesethez.

Közben Andrij Liszenko, a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője szombati sajtótájékoztatóján közölte, hogy a lezuhant gép fekete dobozai közül még egyetlen sincs az ukrán fél birtokában. Szintén azzal vádolta a szeparatistákat, hogy akadályozzák a tárgyi bizonyítékok begyűjtését. Hozzátette, hogy a mentést végzők 'fegyveres fenyegetettségben' dolgoznak a helyszínen.

Szombaton arra is fény derült, hogy a katasztrófában Najib Razak maláj kormányfő családja is érintett. A gépen utazott ugyanis a 83 éves Sri Siti Amirah, aki egykoron Razak anyai nagyapjának második felesége volt. Ezt Hishammuddin Hussein védelmi miniszter erősítette meg a Twitteren. Hussein Razak unokatestvére, így az elhunyt nő egyben az ő mostohanagyanyja is volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).