Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 22. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kevesebb leszázalékolási igény, lassú rokkant-felülvizsgálat

Kevesebb leszázalékolási igény, lassú rokkant-felülvizsgálat

A Világgazdaság azt írja, hogy várhatóan jövő év végéig fejezik be a csaknem 200 ezer megváltozott munkaképességű ember felülvizsgálatát, akik korábban rokkantsági nyugdíjban részesültek. A kormány célja a 200 ezer, korábban rokkantnak nyilvánított ember közül lehetőség szerint minél többet visszaterelni a munkaerőpiacra. Az első 'rehabilitáltak' legkorábban csak 2014-ben jelennek majd meg a munkaerőpiacon.

A hivatalos adatok szerint tavaly valamivel több, mint 44 ezer ember felülvizsgálatát végezte el a szakhatóság. Az érintettek 11 százalékáról állapították meg, hogy egészségkárosodásuk mértéke nem éri el a 40 százalékot, ezért ők elestek mind a rokkant-, mind pedig a rehabilitációs ellátástól. A Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalhoz közben 38 ezer új rokkantsági igény is érkezett. Ezek 22 százalékát elutasították, 25 százalék rehabilitációs ellátásra, míg a kérelmezők nagyobbik hányada rokkantsági ellátásra jogosultnak minősült.

A kormány célja a 200 ezer, korábban rokkantnak nyilvánított ember közül lehetőség szerint minél többet visszaterelni a munkaerőpiacra. Tavaly januártól ezért alakította át radikálisan a fogyatékos-ellátások rendszerét, megszüntetve a rokkant nyugdíjat, és kötelezve komplex felülvizsgálatra a rokkantakat.A felülvizsgálatnál az egészségi állapot szerinti funkcióképességeket, a foglalkoztatási előzményeket és lehetőségeket, a szociális körülményeket egyaránt figyelembe veszik. Amennyiben a felülvizsgálat arról rendelkezik, hogy valaki rehabilitálható, annak „együttműködési kötelezettsége van”. Ez kiterjed az aktív munkahelykeresésre, a felajánlott képzési vagy munkaerő-piaci programban való részvételre, valamint a rehabilitációs hatóság által felajánlott munkalehetőség elfogadására is. Nekik azonban előbb egy személyes rehabilitációs tervet állítanak össze, amelynek végrehajtását követően kell visszatérniük a munkaerőpiacra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton