Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Március 29. 18:04, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Kétezerrel nőtt a felsőoktatásba jelentkezők száma

Kétezerrel nőtt a felsőoktatásba jelentkezők száma

Kétezerrel nőtt idén a felsőoktatásba jelentkezők száma - mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön Budapesten.

A tárcavezető a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) alakuló ülésén kiemelte: különösen fontos volt a számukra, hogy a műszaki, a gazdaságtudományi és az informatikai képzés területén a szakok részesedése emelkedjen.

Kitért arra, hogy idén az előző évhez képest 10 százalékkal nőtt a gyógypedagógus képzésre való jelentkezések száma.

A miniszter a felsőoktatás helyzetét értékelve rámutatott arra: a területen nyugalmi állapot, egyfajta stabilitás jellemző.

Az akkreditációs bizottságról szólva hangsúlyozta: bíznak abban, hogy a kormánnyal együtt nemcsak a magyar felsőoktatás ügyét szolgálják, hanem egy még szélesebb dimenzióba is ki tudnak tekinteni.

Hozzátette: a MAB feladatai közül a legfontosabb, hogy biztosítsa a felsőoktatás színvonalát a saját eszközeivel, azzal a minőségbiztosítási tevékenységgel, amit végez. Képes legyen a konkrét intézmények szűken vett érdekeitől adott esetben eltekinteni, és rögzíteni, hogy az ország és a nemzet szempontjából milyen lépésekre van szükség, valamint ezeket a saját eszközeivel támogatni is tudja.

A miniszter azt mondta, ha ez ténylegesen így lesz, biztos abban, hogy jó lesz az együttműködésük.

Balog Zoltán az ülésen Palkovics László oktatási államtitkárral átadta a bizottság tagjainak hat évre szóló kinevezési okiratait.

A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság a felsőoktatási törvény alapján a felsőoktatásban folyó képzés, tudományos kutatás, művészeti alkotótevékenység tudományos minőségének ellenőrzését, biztosítását és értékelését elősegítő országos szakértői testület. A MAB a törvényben szabályozott módon közreműködik a felsőoktatási intézményekkel összefüggő eljárásokban, különös tekintettel a doktori iskolákra.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.