Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2014. Április 29. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Két éves csúcson az Arabica - meddig drágul még a kávé?

Két éves csúcson az Arabica - meddig drágul még a kávé?

Akár a fontonkénti 250 dollárcentes magasságba is emelkedhet az Arabica kávé árfolyama a következő egy hónapban.Ezt várja a Solar Capital üzletkötője. Vetter Péter azt mondta a Gazdasági Rádiónak, a jelenlegi brazil szárazság, és az emiatt bekövetkezett gyengébb termés nem fog állandósulni, de a rövidtávú áremelkedésnek teret adhat a stabilan növekvő globális kávékereslet.

Árfelhajtó tényező az is, hogy a nagykereskedelmi felhasználásra vásárolt Robusta kávé legnagyobb termelője Vietnam, központi szabályozással csökkentené az ültetvények számát.

Idén eddig összesen 95 százalékkal ment fel a kávé ára a brazíliai szárazság miatt, ráadásul az eső a legrosszabbkor jött meg, most már rontja a termék minőségét és hátráltatja a betakarítást.

A világ legnagyobb kávétermelő országa évtizedek óta a legsúlyosabb szárazságot szenvedte el az év elején. Az arabica termése 18 százalékkal maradt el a tervezettől - derül ki a világ egyik legnagyobb kávékereskedő cége, a Volcafe adataiból. Az kávé tőzsdei jegyzése 2000 óta nem látott kilengéseken mentek át.A világ kávékínálata, amely az arabica mellett a robuszta mennyiségét is magában foglalja, becsléstől függően 10-11 millió zsákkal (egy zsák 60 kilogramm) maradhat el a kereslettől a 2015-2016-os szezonban. Ez megegyezik Kolumbia éves termelésével - ez az ország az arabica második legnagyobb előállítója a világon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni