Városlista
2021. január 22, péntek - Vince

Hírek

2013. Január 17. 07:05, csütörtök | Belföld
Forrás: InfoVáros

Keresik a Nyugat-Balaton új szlogenjét

Keresik a Nyugat-Balaton új szlogenjét

A Nyugat - Balatoni Turisztikai Régió 2013. január 16.és február 15. között szlogen pályázatot hirdet. A szlogennek egyszerre kell a Balaton nyári élményeit és az egész éven át élvezhető termál és wellness üdülés hangulatát is sugároznia.

A Nyugat- Balatoni térség igencsak bővelkedik látnivalókban, és programlehetőségekben. Keszthely, Hévíz, Zalakaros, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy és Balatongyörök változatos természeti, kulturális és egészségturisztikai élményeket kínál, szezononként változó vendégkörnek. Tavasszal és ősszel a természeté és a termálfürdőké a főszerep, míg nyáron a vakációzó családok veszik birtokba a Balaton-partot. A települések többszáz éves kulturális örökségei még télen is vonzzák a látogatókat.
A pályázatra beérkezett ötletek közül, a 6 település szakemberei választják ki a nyertest, aki az elismerés mellett megkapja a 100.000 Ft-os díjat is. A zsűri egy rövid - öt-hat szavas -, mégis kifejező szlogent keres.
A Nyugat-Balatoni régió látnivalóinak sokszínűsége egyszerre ad ötleteket a pályázat résztvevőinek, ugyanakkor meg is nehezítik a feladatot.
Egy kis segítség az ötletgyűjtéshez:
A West-Balaton együttműködésben hat település vesz részt. Keszthely a Balaton fővárosa. A tó felől érkezve a Keszthelyi-hegység vonulatainak, és a déli part síkjának találkozásánál pillanthatjuk meg a több ezer éves múltra visszatekintő települést. Keszthely, a város főterén lezajlott ásatások bizonyítékai alapján az elmúlt 7000 évben folyamatosan lakott volt. A városban és környékén számos bizonyítékát lelhetjük fel a régmúlt időkből megmaradt épületeknek, római kori fürdőnek, valamint a 4. században a fenékpusztai földnyelven épült erődítménynek.
Keszthely gazdasági fejlődésének évszázadokon keresztül meghatározója volt a leggazdagabb arisztokraták közé tartozó Festetics család, akik jelentős kultúrtörténeti szerepet töltöttek be a térségben. A Helikon kastélymúzeum, valamint a világ legrégebbi agrár egyeteme a Georgikon időszakos és állandó kiállításoknak is otthont ad.
A fürdőkultúra a század második felében már virágzott Keszthelyen, melynek látványos eleme a ma is látható Szigetfürdő.
Hévízen található a világ legnagyobb fürdőzésre is alkalmas gyógytava. A több mint 200 éves fürdőhagyománnyal rendelkező várost évente több százezer turista keres fel. A közel 4,5 hektáros, természetes termáltó nyáron 33-35 °C körül van, és télen sem hűl 22 °C alá. Magas ásványi anyag és vitamin tartalma feltölti szervezetünket, melynek jótékony hatását egészségünkön, hangulatunkon és bőrünkön is érezhetjük. A fürdés után megannyi lehetőség közül választhatunk,mivel a hagyományos és modern egészségügyi és wellness kezelések színes skálája mind megtalálható Hévízen. A felújított belváros, és megújult római kori romkert valamint a folyamatos kulturális programkínálat nyújt további lehetőségeket a városban eltöltött időre.
A Sármelléki repülőtér közelsége, a külföldről érkező vendégek számára könnyíti az utazást.
Hévíz környéke is igen gazdag látnivalókban. Keszthelyi-hegység, Rezi vára is egész évben kihagyhatatlan programot kínál.
Páratlan kilátás nyílik az utazó elé a balatongyöröki Szépkilátóról. Az elénk táruló Balaton-felvidék és Tapolcai-medence a tanúhegyeivel, a Szent György-hegy, Szigliget, a badacsonyi bazalt orgonák panorámája mindenkit maradásra késztet. Talán ennek is köszönhető, hogy a rómaiak is megtelepedtek e helyen, kialakítva és meghonosítva fürdőkultúrájukat, mely a mai napig a meghatározza az itteni lakosság életét. A strandja kiváló adottságokkal rendelkezik, lídós, homokos partja a gyermekes családok kedvence.
Gyenesdiás a Nyugat-Balaton családbarát üdülőfaluja. Az aktív és garantált programokban gazdag településen akár a Keszthelyi-hegységben, akár a vízparton is számtalan kalandban lehet részünk. A 2010. és 2011. évben a Balaton legjobb strandjának választott Diási Játékstrandon a főszerep az animációé, míg a Gyenesi Lidóstrandot elsősorban annak érintetlen természeti adottságai és Kalandparkja emelik ki. A kisebbeket ezen kívül még állatfarm, korongozási lehetőség és madárpark is várja, míg a felnőttek programját – többek között – lövészet, avar történeti és antikkályha kiállítás, valamint bormúzeum, termelői- és halpiac, illetve vezetett gyalogos és kerékpáros túrák tehetik változatossá.
Vonyarcvashegy a Keszthelyi-öböl partján, a Keszthelyi-hegység déli vonulatain, Zala megye keleti részén fekszik. A községet délről a Balaton, északról a hegyek fogják közre.
A hazai és külföldi fiatalok és fiatal családok körében a Vonyarcvashegyi Lídó Strand évről évre - a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően - rendkívüli népszerűségnek örvend. A régióban is élénkülő kerékpáros turizmusnövekvő igényeinek megfelelően a település évről- évre fejlesztésekkel várja az idelátogatókat.
Zalakaros elsősorban gyógyvizéről híres, azonban egyre többen ismerik már változatos rendezvényeiről, borairól, borospincéiről, és természeti értékeiről is. 2000 méter mélyből fakadó, 96C-os vizére 50 éve találtak rá kutatófúrás során. Összetétele és a vízkészlet nagysága miatt a legjelentősebbek között tartják számon. A Kis-Balaton közelsége igen sok kirándulási, kikapcsolódási lehetőséget kínál a természet szerelmeseinek.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 22. 06:00, péntek | Belföld

Egy nap alatt négy őzt gázoltak el Borsodban

Egy nap alatt négy őzt gázoltak el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - közölte a rendőrség csütörtökön a honlapján, ahol a járművezetőktől azt kérték:

2021. Január 22. 05:11, péntek | Belföld

Változékony idő várható a hétvégén

A hétvégén kezdetben enyhe, sokfelé napsütéses lesz az idő, majd egyre többfelé várható csapadék: eleinte eső, majd havas eső, hó is. Vasárnaptól lehűlés kezdődik.

2021. Január 21. 18:08, csütörtök | Belföld

Az újonnan engedélyezett oltóanyagokkal felgyorsítható a védőoltás

Az újonnan engedélyezett oltóanyagokkal felgyorsítható a védőoltások beadása - mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.

2021. Január 21. 17:06, csütörtök | Belföld

Jelentős előrelépés van a két új vakcina engedélyezésében

Jelentős előrelépésnek nevezte az AstraZeneca és Szputnyik V. vakcina engedélyezését az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján csütörtökön.