Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Október 26. 07:13, szerda | Külföld
Forrás: MTI

Kényszerszünet: három nappal hosszabb lesz a hétvége

Kényszerszünet: három nappal hosszabb lesz a hétvége

Három munkaszüneti nappal megtoldotta a hétvégét a thaiföldi kormány az ország jelentős részét sújtó áradások miatt.

Kedden bejelentették, hogy október 27-től 31-ig tartó, extrahosszú „hétvége” lesz 21 tartományban, ezen belül a fővárosban, Bangkokban is.

A hivatalok és az iskolák is zárva lesznek csütörtöktől hétfőig. A központi bank egyik illetékese közölte: még nem döntötték el, hogy a kereskedelmi bankok és a pénzpiacok is zárva lesznek-e ez idő alatt. A hónapok óta tartó monszunesők okozta árvíz nagy pusztítást végzett a középső tartományokban, és már Bangkokot is fenyegeti.

A víz kedden áttörte a főváros második repülőterét, a Don Muangot védő gátakat, s elkezdett beszivárogni a létesítmény északi részére, arra kényszerítve legalább egy légitársaságot, hogy járatait egy hétre Bangkok és az ország fő repülőterére, a Szuvarnabhumira irányítsa át. Ettől eltekintve – a tájékoztatás szerint – még mindkét reptéren zavartalan a forgalom.

A hatóságok a főváros ötven kerületéből hetet nyilvánítottak veszélyeztetettnek északon és északkeleten, ahol már kisebb elöntések tapasztalhatók. Bangkok nagy része egyelőre száraz, de a hatóságok napok óta figyelmeztetnek, hogy a városközpont is víz alá kerül, ha a dél felé tartó ár odaér. A kormány tájékoztatása szerint az áradások eddig 366 ember halálát okozták. Thaiföldön utoljára 1942-ben végzett ekkora pusztítást a víz.

Mint ismert, Thaiföld fővárosának további kerületeiben rendeltek el riasztást hétfőn az árvíz fenyegetése miatt. A hatóságok az elmúlt napokban homokzsákokkal igyekeztek megerősíteni a védőgátakat, hogy megakadályozzák az üzleti negyed és a repülőtér víz alá kerülését. A hétvégén több száz embert evakuáltak a vízzel borított területekről, Bangkok egyes külvárosaiban a víz magassága elérte a két métert.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.