Városlista
2024. május 24, péntek - Eszter

Hírek

2013. Március 01. 10:25, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: infoCegléd

Kedvező helyzetbe hozta a kormány Ceglédet

Kedvező helyzetbe hozta a kormány Ceglédet

3,8 milliárd forintos adósságtól szabadul meg a város.

Maximális, 70 százalékos adósságkonszolidációt sikerült elérnie Ceglédnek – jelentette be Földi László polgármester és Tállai András önkormányzati államtitkár. Az adósságátvállalás mértékéről szóló megállapodást csütörtökön írták alá a városházán. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a város mintegy 3,8 milliárd forint adósságától szabadul meg, ami 15 év alatt, a hitel lejáratáig, kamatokkal együtt összesen 5,8 milliárd forint fizetnivaló lenne a bankok felé.

2012-ben Cegléd 600 millió forintot törlesztett a bankok felé. Ennek idén csak a töredékét kell, az állami adósságátvállalás keretében ugyanis a kormány a város adósságának a 70 százalékát átvette. Az adósságátvállalás mértékéről szóló megállapodást csütörtökön írta alá Földi László polgármester és Tállai András önkormányzati államtitkár.

Az aláírást egy több mint két hónapig tartó tárgyalási és mérlegelési folyamat előzte meg, ennek során alakult ki végül ez a Cegléd számára igen előnyös arány. A város 2006 óta tol maga előtt 4,7 milliárd forintnyi adósságot, ami az előző időszak fejlesztéseiből maradt a jelenlegi városvezetésre. Ez a tartozás mostani árfolyamon mintegy 5,5 milliárd forint, amiből az állam 3,835 milliárd forintot vállalt át. A háromoldalú megállapodást a hitelező bank, az önkormányzat és az állam között június végéig kell megkötni. Az adósságkonszolidáció ekkor kezdi el majd éreztetni a hatását, illetve a város költségvetését is módosítani kell ennek megfelelően. Földi László elmondta, bízik benne, hogy a második félévben így jutni fog olyan feladatokra is, amiket nem sikerült ellátni 2012-ben. Ebben a választókörzetben 3 város van (Cegléd, Nagykőrös, Abony), és mind a háromnál sikerült elérni a 70 százalékos arányt – a kormány tehát figyelembe vette azokat a gondokat, amelyekkel Dél-Pest megye küzd – tette hozzá a polgármester.

2010-ben, amikor megalakult a második Orbán-kormány, az önkormányzati rendszer az összeomlás szélén állt – mondta Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára. A kormány nagyon fontos intézkedés sorozata az adósságcsapdából való kiszabadulást célozta, ami vonatkozik az államadósságra, a lakossági devizahitelekre és az önkormányzatok hiteleire is. Ezzel együtt elindították az önkormányzati reformot, ami most már a vége felé jár, és amelynek során kisebb, de átlátható és finanszírozható rendszer jött létre. A stabilitási törvény pedig az önkormányzatok további eladósodását akadályozza meg – mondta az államtitkár.

Tavaly év végén megtörtént az ötezer lélekszám alatti települések adósságkonszolidációja – ezeknek a településeknek az állam a teljes banki adósságállományát átvállalta, szerdán és csütörtökön pedig 277 ötezer fő feletti településsel írják alá a megállapodást az adósságátvállalás mértékéről. Ez összesen mintegy 610 milliárd forintot jelent, ám ezt nem egyösszegű kifizetésként kell elképzelni, hanem kötelezettségvállalás lesz a hitelező bankok felé. Pest megyében 62 települést érint az adósságátvállalás, összesen 68,4 milliárd forint értékben. Soha, egy állam sem segített még ilyen mértékben az önkormányzatain – közölte Tállai András, aki reményét fejezte ki, hogy az önkormányzatok gazdaságfejlesztésre, munkahelymegtartásra és -teremtésre fordítják a felszabadult összeget, segítve ezzel a kormány egymillió új munkahely létrehozására irányuló törekvéseit.

Tarnai Richárd kormánymegbízott elmondta: a kormány elkötelezett arra, hogy a bankok helyett az embereken segítsen, a lakosság terheit könnyítse.

szöveg: Szokolai Attila - sajtóreferens
fotó: Kisfaludi István

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 24. 13:21, péntek | Belföld

Orbán Viktor: Brüsszelben Európa háborúba lépésének előkészítése történik

Ami ma Brüsszelben történik, az hangulati előkészítése Európa háborúba lépésének - jelentette ki a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

2024. Május 24. 13:18, péntek | Bulvár

Elpusztult a világ leghíresebb mémkutyája, Kaboszu

Tizennyolc éves korában elpusztult Kaboszu, az a siba inu fajtájú kutya, aki a népszerű doge-mémet és a hasonló nevű kriptovalutát is inspirálta - jelentette a Sky News hírportál pénteken.

2024. Május 24. 13:17, péntek | Életmód

A magyarországi hegyi patakok felét ideiglenes kiszáradás veszélyezteti

A magyarországi hegyi patakok felét veszélyezteti az ideiglenes kiszáradás a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) vizsgálata szerint.

2024. Május 24. 11:36, péntek | PR

Hibátlannak minősítették a Jánosik Kft.-t

Minden év májusában teljes körű átvilágítást végez egy erre szakosodott cég a Jánosik és Társai Kft.-nél. Az idei auditon sem találtak hibát a társaság tevékenységének, szinte mindenre kiterjedő, tüzetes átvizsgálásakor .