Városlista
2021. január 22, péntek - Vince

Hírek

2018. Február 16. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: mti

Kedvező évre számítanak a magyar utazási irodák

Kedvező évre számítanak a magyar utazási irodák

Tavaly a magyarországi utazási irodák átlagosan több mint 5 százalékkal növelték forgalmukat, egyharmaduk 10 százalék feletti bővülést ért el, és kedvező évre számítanak idén is

- mondták az érdekképviseletek vezetői a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány (MTSZA) első szakmai rendezvényén csütörtökön Budapesten.

Princzinger Péter, a MTSZA kuratóriumának elnöke elmondta: az új ágazati ernyőszervezetet a turizmus területén működő 11 szakmai szervezet hozta létre, a magyar turizmus minőségi fejlődése, a modern magyar turizmus megteremtése érdekében. Az alig 3 hónapos szövetségbe az elmúlt hetekben további 11 turisztikai szervezet lépett be, 6 szövetség felvétele pedig folyamatban van, erről márciusban dönthetnek. Az új szövetség az ágazatban működő 2000 magánvállalkozáson keresztül a hazai turizmus teljes vertikumát lefedi - tette hozzá.

Erdei Bálint, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének (MUISZ) elnöke elmondta: a tavalyi eredmények alapján a beutaztatás és a kiutaztatás területén is az utazási kedv és a turisták számának növekedésére számítanak 2018-ban. A MUISZ mintegy 200 tagirodája évente 170-180 milliárd forintos forgalmat bonyolít, a szervezett turizmus 82 százalékát fedi le. A tavalyi átlagosan 5 százalékos forgalomnövekedést biztatónak nevezte, ugyanakkor jelezte: a turizmus érzékeny iparág, erős a természeti viszontagságoknak, és a világgazdasági-világpolitikai folyamatoknak való kitettsége.A szakember fontosnak nevezte a magas költésű, színvonalas programok iránt érdeklődő egyéni és csoportos utazók Magyarországra csábítását, és átlagos tartózkodási idejük növelését. Megjegyezte, hogy tagjaik visszajelzése alapján hiány van a 300-400 szobás, 3-4 csillagos szállodából Budapesten főleg csoportok elhelyezéséhez.

Kálmán István, a Magyar Beutaztatók Szövetségének (MABEUSZ) elnöke szintén kiemelte, hogy minden tagjuk forgalomnövekedést ért el 2017-ben, volt olyan iroda is, amely 20-30 százalékos bővülésről számolt be. Az ázsiai beutaztatók megduplázták az árbevételüket - jelezte.

A szervezet elemzése szerint Budapest erősségei az elmúlt 10 évben megvalósult számos felújítás, a turisták fogadásának több évtizedes hagyománya, és a biztonság. A gyengeségek közé sorolták ugyanakkor, hogy hiányzik a repülőtéri közvetlen kötöttpályás összeköttetés a belvárossal, és a pályaudvarok felújításra szorulnak. Problémát jelent, hogy a csoportok engedéllyel nem rendelkező idegenvezetőkkel járják körbe a várost, és nincs ellenőrzés - mondta.

Az érdekképviseletek vezetői szerint a turistabuszok behajtási korlátozása várható a Budai Várban, ami megoldhatatlan problémát jelent a szervezett, buszos turizmus számára.

Princzinger Péter beszámolt arról is, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség stratégiai keretmegállapodást kötött a szövetséggel, ez a további konkrét együttműködési megállapodások jogi alapja. A szövetség nem kívánja átvenni, vagy átvállalni az alapító illetve csatlakozó szervezetektől azok lobbi funkcióját. Az új szervezet a jelenleg még hiányzó, hosszú távon is fenntartható szakmai programokat, szolgáltatásokat kíván életre hívni, amelyeket a turisztikai szakma szervezetei fontosnak tartottak eddig - jelezte.

Címkék: utazás, utazási iroda

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 22. 08:00, péntek | Belföld

Kínai partnerrel közösen gyárthat mellékvonali motorvonatokat a MÁV Szolnokon

Kínai partnerrel közösen gyárthat mellékvonali motorvonatokat a MÁV Szolnokon - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) csütörtökön az MTI-vel.

2021. Január 22. 07:00, péntek | Belföld

Hat közlekedési összeköttetés jön létre Szlovákia és Magyarország között

Hat új közlekedési összeköttetés jön létre 2023-ig Magyarország és Szlovákia között, köztük három híd az Ipolyon

2021. Január 22. 06:00, péntek | Belföld

Egy nap alatt négy őzt gázoltak el Borsodban

Egy nap alatt négy őzt gázoltak el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében - közölte a rendőrség csütörtökön a honlapján, ahol a járművezetőktől azt kérték:

2021. Január 22. 05:11, péntek | Belföld

Változékony idő várható a hétvégén

A hétvégén kezdetben enyhe, sokfelé napsütéses lesz az idő, majd egyre többfelé várható csapadék: eleinte eső, majd havas eső, hó is. Vasárnaptól lehűlés kezdődik.