Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. November 30. 14:59, kedd | Sport
Forrás: Hajósi Miklós

Kecskemét, gokart, múlt és jövő

Kecskemét, gokart, múlt és jövő

2021. november 13-án találkoztak a gokartsport hívei a kecskeméti gokartpályán a Bakos László Memorial emlékversenyen.

A rendezvénynek három aktualitása is volt: 2020-ban mentek el közülünk sportbarátaink: Bakos László és Karlik István. Ugyancsak 2020-ban volt 40 éves a kecskeméti gokartpálya.

Bakos László egyik fő életműve a kecskeméti gokartpálya. Jelen volt annak megálmodásakor, megtervezésekor, létrejöttekor, amikor elnyerte az 1998-as gokart világbajnokság megrendezésének jogát majd annak szervezésében, lebonyolításában. Jelen volt, amikor meg kellett menteni a pályát, hiszen 1992-ben politikai és gazdasági okokból veszélybe került annak létezése. Állhatatos volt abban is, hogy 2008-tól egy új, tőkeerős tulajdonos vihesse tovább a pálya ügyét Kecskeméten. Ez az összefogás olyan jól sikerült, hogy 2012 óta a Birizdó Kart szállodát, éttermet és magas színvonalú szolgáltatásokat nyújt, amilyen másik talán Európa-szerte sem ismert.

Karlik István mintegy 20 évet töltött a gokartsportban és ugyancsak korán távozott közülünk. A pálya mai megjelenéséhez nagyban hozzájárult, hiszen 2008 óta élete nagyrészt ehhez a pályához kötődött.

A gokartpálya – elsőre nem gondolnánk – rendkívül nagy hatással volt és van a magyar autó- és motorsportra, hiszen a gokartpálya elmúlt 40 évében a magyar autósport legjobbjai közül sokan itt versenyeztek és kezdtek versenyezni: Kesjár Csaba, Faragó-Szabó András, Baumgartner Zsolt, Rácz István, Bútor Róbert, Benik Balázs, Szigetvári Mátyás, Szász László és még sokan mások. Gyakran itt edzett és lett később motoros világbajnok Talmácsi Gábor.

Nem véletlen a fenti felsorolás. A gokartozás az a sportág, ahol már 6-8 éves korban lehet kezdeni és a legjobbak akár már 12-13 évesen felkészült vérbeli versenyzőkké válhatnak. Így történhetett, hogy Lewis Hamilton és Max Verstappen is ezen az úton kezdték karrierjüket.

Az emlékverseny az év többi versenyéhez mérten rendhagyó volt, hiszen részt vettek olyanok, akik az 1970-es években gokartoztak, sokan, akik az elmúlt 40 év során versenyeztek és természetesen a mai fiatalok is jelen voltak.

A megemlékezés, valamint a több mint 70 versenyző izgalmas és élvezetes csatája méltó esemény volt a múlt megőrzésére és egyben a fiatalok részvételén keresztül a jövőbe való kitekintésre.

https://www.bl-memorial.hu

Címkék: autósport, gokart

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.