Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Március 29. 12:30, csütörtök | Külföld
Forrás: Venczel Katalin, az MTI tudósítója jelenti:

Katonákat próbáltak meg elgázolni Franciaországban

Katonákat próbáltak meg elgázolni Franciaországban

Katonákat próbált meg csütörtökön elgázolni gépkocsijával egy férfi a délkelet-franciaországi Grenoble-hoz közeli Varces-Allieres-et-Risset laktanyájánál. Senki nem sérült meg - közölték rendőrségi források.

A gázolási kísérlet reggel háromnegyed 9-kor történt a laktanya közelében, ahol kocogni indultak a katonák. Az egyértelműen feléjük hajtó jármű elől egyes források szerint beugrottak egy árokba, mások szerint felugrottak a járdára. A gépjárműt vezető férfi ekkor sértő szavakat kiabált feléjük. A támadó, akinek motivációi egyelőre ismeretlenek, elmenekült a helyszínről, a rendőrség nagy erőkkel keresi.

"Hat vagy hét kocogó katonát kezdett sértegetni. Majd egy másik csoport katonának esett neki, akik akkor indultak kocogni, de akinek aztán eltűnt a látókörükből. Amikor ezek a katonák visszajöttek, akkor hajtott feléjük. A katonáknak sikerült fellépni a járdára anélkül, hogy elgázolta volna őket" - közölte Benoit Brulon, a hadsereg egyik szóvivője.

A BFM hírtelevízió úgy értesült, hogy a férfi arabul kiabált a katonák felé, azzal fenyegetőzött, hogy megöli őket, de a sértő szavaknak nem volt iszlamizmusra vagy terrorizmusra utaló jellege.

A kocsi rendszámát a katonákat le tudták jegyezni, a Le Dauphine Libéré regionális lap úgy tudja, hogy egy szerdán ellopott Peugeot 208-as típusú gépkocsit keres a rendőrség.

Az ügyet a grenoble-i ügyészség vizsgálja, a párizsi ügyészség terrorelhárítási részlege egyelőre nem indított eljárást.

A francia hírtelevíziók arra emlékeztetnek, hogy szombaton egy 18 éves férfi a fél-franciaországi Castres laktanyájánál hajtott gépkocsijával katonák közé. Abban a gázolási kísérletben sem sérült meg senki. A helyszínről elmenekült autóst nem sokkal később őrizetbe vették, a kihallgatásán azt vallotta, hogy "szórakozásból" célozta meg a katonákat, s nem tudott az előző napi négy áldozatot követelő carcasonne-i dzsihadista támadásról. A támadót hétfőn négy hónap letöltendő és kilenc év és nyolc hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték.

Tavaly augusztusban a terrorkészültség miatt járőröző katonák közé hajtott egy autós Párizs egyik elővárosában, Levallois-Perret-ben. A gázolásban hat katona megsérült. Négy nappal később a rendőrség elfogta a támadót, az ügyet terrorcselekménynek minősítette a párizsi ügyészség.

Címkék: gázolás, katona, rendőr

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.