Városlista
2024. május 16, csütörtök - Botond, Mózes

Hírek

2015. Július 12. 00:00, vasárnap | Helyi
Forrás: InfoCegléd

Kánikula tippek

Kánikula tippek

Így éld túl a hőséget a városban

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a napi középhőmérséklet az elkövetkezendő néhány napban 30 fok körül alakul, ami a napon, vagy nap által tűzött zárt térben még melegebbnek tűnhet. Szerda éjfélig harmadfokú hőségriasztás van érvényben.

Cegléd környékén is csak néhány kósza gomolyfelhő enyhíti a tűző nap erejét, ezért érdemes vigyáznunk. Városunkban jelenleg is rekkenő hőség uralkodik.


Sok lesz a napsütés, enyhülést hozó zápornak, zivatarnak sajnos egyelőre nyoma sincs.

Az UV-B sugárzás minimuma is nagyon erős lesz, a legmagasabb értékei az extrém (8-as) szintet is elérhetik, ami már nem „gyerekjáték”.

Túlélésünk érdekében érdemes betartanunk néhány fontos alapszabályt, hogy ép bőrrel megússzuk ezt a "kutyameleget".


1. Folyadékfogyasztás


A nagy hőségben nem lehet elégszer hangsúlyozni a folyamatos folyadékfogyasztás fontosságát, azonban lehetőség szerint szomjunkat ne alkoholos, cukrozott, vagy koffeintartalmú italokkal oltsuk, mert ezekkel épp az ellenkező hatást érjük el. Ezek az italok ugyanis felgyorsítják szervezetünkben a folyadék távozását, a túlságosan hideg folyadék pedig akár gyomorgörcsöt is okozhat. Ha lehet igyunk inkább csapvizet, kicsi sóval, vagy citromkarikával.

2. Könnyű ételek


Ne együnk nehéz ételeket, részesítsük előnyben a roston vagy tepsiben zsiradék nélkül elkészíthető szárnyas húsokat, de grillezhetünk zöldségeket, gyümölcsöket is. Fogyasszunk minél több salátát, gyümölcsöt. A rántással, vagy tejszínnel készült ételeket ebben az időszakban inkább joghurttal, vagy kefirrel habarjuk be. A nagy meleg talán még jól is jöhet egy kis fogyókúrára.

3. Könnyű ruházat


Viseljünk szellős, könnyű ruhát, fejünket pedig kalappal, kendővel védjük a tűző napsütéstől. Ha kimerészkedünk a napsütésre, mindenképpen védjük vállunkat, végtagjainkat a közvetlen napsütéstől. Délelőtt 10 és délután 3 óra között semmiképpen se feküdjünk ki napozni! De ha már megtörtét a baj...

4. Hűsítés


Ha nincs otthon légkondicionáló berendezés, vagy ventillátor, szellőztessünk hajnalban, nap közben pedig sötétítsünk be függönyökkel, rolókkal az ablakot viszont résnyire hagyjuk nyitva, hogy cserélődhessen a friss levegő, így nem lesz kánikula estére a lakásban. Az is hatékony megoldás, ha kicsavart vizes lepedőt lógatunk az ablaküveg elé. Éjszakára tárjuk ki az ablakot, hogy lehűlhessen a levegő. A kádat és a mosogatót töltsük fel hideg vízzel, kis idő után érezhetően csökken a lakás hőmérséklete. Ha tehetjük, zuhanyozzunk, mosakodjunk sűrűbben, hogy felfrissítsük testünket.

5. Idősek és háziállatok


Ne feledkezzünk meg idős, vagy beteg hozzátartozóinkról, ismerőseinkről. Őket még jobban megviseli a nagy hőmérsékletemelkedés. Fokozottan figyeljünk oda házi kedvenceinkre is. Ilyenkor nekik is több vízre és hűsítőre van szükségük.

Kitartás!

Ha már nem bírod tovább CSOBBANJ egyet a HŰSÍTŐBEN!


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 14:17, csütörtök | Helyi

Városalapítók Napja

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására