Városlista
2019. június 19, szerda - Gyárfás

Hírek

2018. Február 18. 08:00, vasárnap | Belföld
Forrás: mti/hirado.hu

Kampánypénzeket és a politikai hirdetéseket ellenőriz az ÁSZ

Kampánypénzeket és a politikai hirdetéseket ellenőriz az ÁSZ

Az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) nemcsak a kampánypénzek ellenőrzésében, hanem a politikai hirdetések tekintetében is fontos szerepe van

- nyilatkozta az ÁSZ főtitkára a www.aszhirportal.hu-nak abból az alkalomból, hogy szombaton megkezdődött az április 8-ai választást megelőző kampányidőszak.

A szombat reggel megjelent írásban Holman Magdolna emlékeztetett arra, hogy a számvevőszék már hetekkel ezelőtt megkezdte a választáshoz kapcsolódó ellenőrzések előkészítését. Az ÁSZ-nak a választást követő egy éven belül kell ellenőriznie a választáson induló és azon mandátumhoz jutó jelöltek, valamint az egy százalék feletti listás eredményt elérő jelölőszervezetek választásra fordított pénzeszközeinek felhasználását. A számvevőszék utólagos, pénzügyi szabályszerűségi ellenőrzést végez, amelyet a jelöltek és jelölőszervezetek elszámolásaira, bizonylataira, egyéb dokumentumaira, valamint közzétett adataira alapoz.

Holman Magdolna hangsúlyozta, a kampányfinanszírozás, valamint az ehhez kapcsolódó számvevőszéki ellenőrzés alapvetően a 2014-től hatályos jogszabályi keretek között folyik. Mint mondta, a kampánytörvény tavaly novemberi módosítása – amely alapján az egyszázalékos támogatottságot el nem érő jelölőszervezeteknek is vissza kell fizetniük a kampánytámogatást – növeli a kampánypénzek átláthatóságát és biztosítja az elszámoltathatóságot. Hozzátette: az egyéni jelöltek esetében azonban két százalék a visszafizetési kötelezettség határa. Kiemelte azt is, hogy a törvénymódosítás szerint a jelölőszervezetek vezető tisztségviselőinek személyes, anyagi felelősséget kell vállalniuk a közpénzek visszafizetésére, az állami támogatás folyósításának ez a feltétele.

Az egyedi árkedvezmények biztosítása felveti a törvénysértés kockázatát

A számvevőszék még a hivatalos kampány kezdete előtt tájékoztatót tett közzé a kampánypénzek ellenőrzésének szempontjairól, az elszámoltatás általános követelményeiről, arról, hogy a jelölteknek és jelölőszervezeteknek milyen dokumentumokat, elszámolásokat, bizonylatokat kell az ÁSZ rendelkezésre bocsátaniuk az ellenőrzéshez. A számvevőszék jelezte azt is, hogy a pártok ellenőrzésekor a kampányidőszakra vonatkozóan értékelni fogja a nem pénzbeli, vagyoni támogatások elfogadását, a tiltott támogatásokra vonatkozó törvényi előírások betartását is. A tájékoztató az ÁSZ honlapján, a “Választás” menüpont alatt érhető el.

A számvevőszék felhívta a figyelmet arra is, hogy a szombaton kezdődő kampányidőszakban csak azok a sajtótermékek tehetnek közzé politikai hirdetéseket, amelyek január 18-ig megküldték árjegyzéküket az ÁSZ-nak, és az szerepel a számvevőszék honlapján a nyilvántartásban. Az ÁSZ nem fogadja el azokat az elszámolásokat, amelyeket a nyilvántartásban nem szereplő szolgáltatótól, illetve nem a nyilvántartásban szereplő áron vettek igénybe. A honlapon közzétett árlistákon szereplő engedményekből kizárólag az objektív feltételekhez kötött, a megrendelő személyétől független engedményeket fogadja el az ÁSZ.

A számvevőszék nem fogadja el az olyan kedvezményeket, amelyeket egyedi elbírálás alapján ad vagy adhat a szolgáltató. Ha feltárják, hogy a jelölőszervezet által kampányeszközre fizetett ellenérték alacsonyabb a szokásos piaci árnál, a különbözet tiltott forrásból származó nem pénzbeli hozzájárulásnak minősül – közölték. Hangsúlyozták: az egyedi árkedvezmények biztosítása felveti a törvénysértés és a tiltott pártfinanszírozás kockázatát. Holman Magdolna a www.aszhirportal.hu-n közölt írásában kitért arra is, hogy a szavazást követő 15 napon belül a sajtótermékeknek tájékoztatniuk kell az ÁSZ-t a kampányidőszakban általuk közzétett politikai hirdetésekről is.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Június 19. 05:02, szerda | Belföld

Börtönbüntetésre ítélték egy tanárnőt, aki diákoktól csalt ki pénzt

Nem jogerősen egy év nyolc hónap börtönre ítélte 138 rendbeli csalás miatt a Kecskeméti Járásbíróság azt a helyi tanárnőt, aki diákoktól franciaországi utazás szervezésére több millió forintot csalt ki

2019. Június 18. 17:04, kedd | Belföld

Rendőrök vigyázzák a kérészek táncát a Tiszán és mellékfolyóin

Fokozottan ellenőrzik a kérészek biztonságát tiszavirágzás idején. A tiszavirág (Palingenia longicauda) védett kérészfaj, természetvédelmi értéke egyedenként tízezer forint.

2019. Június 18. 15:01, kedd | Belföld

Ügyvéd: Segítségnyújtás elmulasztása miatt is felelhet az ukrán hajóskapitány

A Viking Sigyn kapitányát nemcsak gondatlanság miatt terheli a felelőség, hanem azért is, mert nem kellő mértékben nyújtott segítséget vagy azt teljesen elmulasztotta

2019. Június 18. 14:06, kedd | Belföld

Csökkent az infláció az EU-ban

Egyéves mélypontra csökkent az infláció májusban az euróövezetben, és folytatódott a fogyasztói árak csökkenése az EU egészében is - közölte kedden az Eurostat, megerősítve a június elején közölt előzetes adatokat.