Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Július 13. 05:00, péntek | Külföld
Forrás: Starovic Tibor, az MTI tudósítója jelenti

Kabinetje első 100 napját értékelte Robert Fico

Kabinetje első 100 napját értékelte Robert Fico

Politikai karrierje legnehezebb időszakának nevezte a szlovák kormány első száz napját Robert Fico csütörtökön.

Az értékelés során a szlovák miniszterelnök a kormány és a törvényhozás stabilitásának megteremtését emelte ki.
"Ez egy új stabil kultúra, új stabil hatalmi szerkezet, ami fontos előfeltétel a jövőre nézve" - szögezte le az egypárti kabinet és az új összetételű parlament eddigi tevékenysége kapcsán Fico, akinek pártja, a baloldali Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) szilárd többséggel, 83 képviselővel van jelen a 150 fős pozsonyi parlamentben.
A kormányzat stabilitása mellett Fico a szociális párbeszéd "hatékony mechanizmusának" megteremtését is hangsúlyozta. Rámutatott: kormányának olyan formában sikerült a közkiadások konszolidációját célzó intézkedéscsomagot kidolgoznia, hogy az alig vagy egyáltalán nem terheli majd a lakosság alacsony vagy közepes jövedelemmel rendelkező rétegeit. "Az alap az erősebbeknek a gyengék iránti szolidaritása: ezek az intézkedések Szlovákia lakosságának 88 százalékát nem fogják érinteni" - szögezte le Robert Fico.
Megszorító intézkedései sorában az elmúlt hónapokban a Fico-kabinet egyebek között jóváhagyta a személygépkocsik regisztrációs díjának és a társasági adónak az emelését, a kisvállalkozók által fizetendő járulékok kivetési alapjának növelését, banki különadó bevezetését, valamint a magánnyugdíjpénztárakba fizetett nyugdíjjárulékok arányának csökkentését.
A szlovák kormány száz napját a parlamenti ellenzék több pártja is értékelte.
Ján Fígel, a konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) vezetője szerint a kormánypárt az elmúlt száz nap során azt bizonyította, hogy "szívesen osztja mások pénzét, és nem képes takarékoskodni", ugyanakkor a gazdaság egészséges fejlődésének feltételeit nem tudta megteremteni.
Richard Sulík, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) vezetője szerint a Fico-kormány intézkedései nyomán Szlovákiára nagyon nehéz négy év vár. Hozzátette: a megszorító intézkedések csomagja azokat bünteti majd, akik sikeresek, és ezért a sikerért hajlandóak voltak keményen dolgozni.
A Most-Híd szlovák magyar párt állásfoglalása szerint az új kormány száz napja megmutatta, hogy Robert Fico nem képes teljesíteni a választások előtt tett ígéretét, amely szerint nem fogja növelni a szegények és a középréteg terheit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.