Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Május 24. 17:00, csütörtök | Helyi
Forrás: infoCegléd

Jön a hosszú hétvége, startolnak a bevásárlókocsik.

Jön a hosszú hétvége, startolnak a bevásárlókocsik.

Te mit viszel haza?

Számos furcsa szokásotok közül az egyik legrémisztőbb számomra a hosszú hétvégéket megelőző fejvesztett pánikvásárlásotok, amikor akár egyetlen napos vásárlásmegvonás okán több hétre elegendő kényszer készleteket halmoztok fel otthonotokban. És a legszörnyűbb, hogy ezeket a rémisztő fogyasztói hadjáratokat részben környezetetek, részben pedig saját pénztárcátok ellen indítjátok.

A legtöbb ilyenkor megvásárolt termék nem kerül felhasználásra, ezért megromlik vagy minőségét, értékét veszti, így hulladék lesz belőle, ami egyrészről terheli a környezetet, más részről újabb felesleges termékek előállítását idézi elő. Egyszóval PÉNZKIDOBÁS.

El sem tudom képzelni, hogy a mai kor embere mihez kezdene a néhány évtizeddel ezelőtti mindennapokban, amikor még nem voltak éjjel nappalik, mindent egy helyre tömörítő bevásárlóközpontok, vagy éjszakába nyúló nyitva tartások.

Egy-egy ilyen bevásárlás során szinte magától, hogy-hogy nem észrevétlenül telnek meg a kosarak, NA DE MIVEL?

Zsák számmal hordjátok haza a szemetet!

Ha eddig nem tulajdonítottatok ennek különösebb jelentőséget, legyetekk a jövőben kritikusak, megfontoltak és igényesek, azaz TUDATOSAK, és ha legközelebb vásárolni indultok, jussanak eszetekbe a következő szempontok.

Első és legfontosabb alapszabály:

SOHA NE VÁSÁROLJ ÜRES HASSAL!


Éhesen az ember könnyen túlzásba esik és hip-hop megtelik a kosara felesleges dogokkal.

VÁLASZD A FRISSET!

A fagyasztott termékek előállítása és tárolása 10x annyi energiát emészt fel. Vásároljunk helyben készült termékeket és a szezonra jellemző zöldségeket, gyümölcsöket a sok ezer kilométert utaztatott, mesterségesen érlelt és tartósított áruk helyett!
KERÜLD AZ ELDOBHATÓT!

Lehetőség szerint kerüljétek az egyszer használatos, eldobható dolgokat!
NE ZACSKÓZZ!


Nem kell mindenhez külön zacskó, inkább vigyél magaddal tartós, mosható textilszatyrot!

Magyarországon egyetlen napon 1,3 millió darab nejlonzacskót viszünk haza a boltokból. Ezek lebomlási ideje több száz év.


A SZEMÉT KERÜL A LEGTÖBBE!


Kerüljétek az „agyoncsomagolt” termékeket, amiből lehet, kimért formában vásároljunk. Gyakrabban vásároljatok a piacokon a helyi termelőktől zöldséget, gyümölcsöt, tejtermékeket.

LÉGY TUDATOS!


Vásárlás előtt írd össze, mire van szükséged. A nagy üzletek profi módszerekkel csábítanak felesleges pénzköltésre. Ne hagyatkozz „polctrükkökre”!

A vásárlás a te döntésed. Eldöntheted, mit támogatsz, és mit nem. Nem kell támogatnod a környezetszennyezést, a vegyszerezést, a gyermekmunkát, a buta, káros és felesleges dolgok tömeges gyártását.

Egy-egy termék vásárlásakor a pénzetekkel szavaztok. Ha van lehetőségetek a választásra, miért ne élnétek vele, és miért ne hoznátok olyan döntéseket, amellyel nem csak Ti, de a környezetetek is jól jár…

Tartsatok velem, és kövessétek kalandjaimat a facebook-on is!

Címkék: Félix

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció