Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Január 30. 13:26, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Jön a 10 ezer forintos útdíj Budapesten?

Jön a 10 ezer forintos útdíj Budapesten?

Az index.hu értesülése szerint 10 ezer forintos úthasználati díjat vezetnének be Budapesten. A kormány szerdán tárgyalja Tarlós István javaslatát a BKV finanszírozásának megoldásáról.

A főpolgármester nem támogatja az útdíj bevezetését.

Tarlós István nyolc lehetőséget tárt a kormány elé, amelyből a gazdasági tárca csak egyet támogat, mégpedig a havi tízezer forintos úthasználati díjat. Ezt a főváros területén minden közutat használó gépkocsira meg kellene váltani, papíralapú matrica formájában, ára a BKV-bérlethez hasonlóan havi 10 ezer forint lehet, meglétét pedig a rendőrség ellenőrizné. Számítások szerint a bevezetést követően a 600 ezer fizetésre kötelezett gépkocsi tulajdonosa egy év alatt 32 milliárd forintot fizetne be a kasszába.

Egy kerületi polgármester ötlete a havi tízezer forintos budapesti útdíj, sem én, sem a budapesti városvezetés nem támogatja - mondta az [origo]-nak Tarlós István. Az Index információja szerint havi tízezer forint úthasználati díjat kellene fizetniük a budapesti autósoknak, mert a Nemzetgazdasági Minisztérium az útdíj bevezetését támogatja a főváros javaslatai közül. A főpolgármester kijelentette, hogy nem tudja, hogy a minisztérium miért ezt a megoldást támogatja, miközben több más javaslatot is tett a BKV finanszírozásának rendezésére.

A főváros álláspontja szerint a legutóbbi közgyűlésen elmentek a végső határig: kilenc milliárd forintos gyorskölcsönt nyújtottak a BKV-nak, valamint hatmilliárd forintos támogatást. A kölcsönről már rég eldöntötték, hogy 2-3 hónap múlva támogatássá konvertálják, a BKV amúgy se tudná visszaadni. Ez eddig 15 milliárd forint, amihez a főváros vállalta, hogy kiszorít a BKV-ból még valahogyan ötmilliárd forintos költségmegtakarítást, ami így már 20 milliárd forintot tesz ki.Az önfeláldozó tettért cserében a főváros vezetése azt várja, hogy a kormány oldja fel az egyébként évek óta normatívaként járó 32 milliárd forintos idei állami támogatás zárolását, és segítse hozzá a maradék 21 milliárd forint előteremtéséhez. Ehhez lett volna a sok fentebb vázolt Tarlós-féle verzió, amiből végül csak az úthasználati díj maradt támogatható (a gazdasági tárca szerint).

OrientPress Hírügynökség

Címkék: útdíj, budapest

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni