Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2017. Március 14. 07:33, kedd | Belföld
Forrás: mti

Jók a terméskilátások a gyümölcsösökben a kemény tél ellenére

Jók a terméskilátások a gyümölcsösökben a kemény tél ellenére

A gyümölcsösökben nem okozott jelentős fagykárt a szokatlanul hideg tél - állapította meg a Magyar Kertészeti Szaporítóanyag Nonprofit Zrt. (MKSZN) tizennégy gyümölcsfajta rügyeinek laboratóriumi vizsgálata alapján.

A szaporítóanyagok előállításával és forgalmazásával, valamint termesztéstechnológiai módszerek kutatásával és fejlesztésével foglalkozó társaság az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében ismertette: 8 alma- és 6 meggyfajta fáinak termőrügyeit vizsgálták, kétméteres magasságból, véletlenszerűen vett minták alapján.

A magyar cég újfehértói telephelyén végzett laboratóriumi vizsgálat során kiderült: a meggyfajták közül egyedül a debreceni bőtermő rügyei sérültek jelentősebben, itt a minta negyede károsodott. A szakemberek szerint azonban még ez sem jelenti azt, hogy gyenge lesz a termés, hiszen a bőséges gyümölcshozamhoz elegendő, ha a virágrügyek 15-20 százaléka megköt.

A közleményben Szabó Tibor, az MKSZN tudományos főmunkatársa kifejtette, hogy a régió gyümölcsültetvényei a tél folyamán helyenként mínusz 17 fokos hideget is elviseltek. Magyarázata szerint ennek elsődleges oka az, hogy a decemberre mélynyugalmi állapotba került fákat február végéig nem érte olyan jelentős felmelegedés, amely elindította volna a nedvkeringést. Ez ugyanis egy újabb erős lehűlés alkalmával sérülékennyé tette volna a növényeket.

A szakember jelezte: a jelenleg biztató terméskilátásokat a tél már nem, legfeljebb a májusi fagyok veszélyeztethetik.

Címkék: gyümölcs, termés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során