Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. November 07. 13:09, szombat | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Johnson: négyheti korlátozás elégséges lesz

Johnson: négyheti korlátozás elégséges lesz

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint a csütörtökön életbe lépett angliai korlátozó intézkedések négyheti időtartama elégséges lesz ahhoz, hogy érdemi eredményeket lehessen elérni a koronavírus elleni küzdelemben.

A brit kormány által elrendelt, 56 millió angliai lakost érintő intézkedéscsomag értelmében december 2-ig az Angliában élők csak meghatározott indokokkal hagyhatják el otthonaikat. Emellett a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a szabadidőközpontok, az edzőtermek, a mozik, a pubok, a bárok és az éttermek csütörtökön szintén négy hétre bezártak, de elvitelre és házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni.

Johnson a Downing Streeten tartott csütörtök esti sajtóértekezletén kijelentette: tanácsadói szerint elégséges lesz négy hétig érvényben tartani ezeket a korlátozásokat ahhoz, hogy a járvány megfékezését szolgáló intézkedések tényleges hatást fejthessenek ki.

A csütörtökön kezdődött korlátozások hatálya így december 2-án lejár, és a kormány utána vissza akar térni az eddig alkalmazott, regionális jellegű, az egyes országrészekben különböző készenléti szinteket érvényesítő védekezési rendszerhez - mondta a brit miniszterelnök.

Hozzátette: máris látszik a fény az alagút végén, ma már sokkal jobb kezelések és gyógyászati technikák vannak a kórházi ápolásra szoruló koronavírus-betegek ellátására, és pénteken megkezdődik a koronavírus-gyorstesztek tömeges, egyszerre egész városok lakosságára kiterjedő alkalmazása.

Johnson hangsúlyozta azonban, hogy egyelőre nagyon komolyak a kihívások is. A kormányfő által idézett adatok szerint jelenleg 12 320 koronavírus-beteg szorul kórházi ellátásra Nagy-Britanniában az egy hónappal ezelőtti 2602 helyett. A naponta kimutatott új fertőződések átlagos száma ugyancsak egy hónap alatt 9716-ról 22 398-ra, az átlagos napi halálozási szám 53-ról 295-re emelkedett.

Boris Johnson kijelentette ugyanakkor, hogy Európán belül Nagy-Britanniában épült ki a legnagyobb szűrési kapacitás: eddig 32 millió koronavírus-szűrést végeztek a brit egészségügyi hatóságok és immár napi félmillió tesztre van lehetőség.

A brit közlekedési minisztérium csütörtök este bejelentette, hogy Németországot és Svédországot is levette a karanténkötelezettség alól mentesített országok listájáról.

Az intézkedés alapján azoknak, akik brit idő szerint szombaton hajnali négy óra - közép-európai idő szerint öt óra - után érkeznek Németországból és Svédországból Angliába, két hetet elkülönítésben elkülönítésben kell tölteniük.

Az intézkedés hatálya Angliára terjed ki, de a korábbi esetek alapján nem kizárt, hogy a skót és a walesi kormány is ugyanilyen döntést hoz.

A brit kormány sorra veszi le a karanténkötelezettség alól mentesített országok listájáról a korábban járványszempontból alacsony kockázatúnak minősített országokat és térségeket.

A júliusban összeállított mentességi listán eredetileg 59 ilyen ország szerepelt, köztük Magyarország. London azonban már az eredeti lista közzétételével egy időben jelezte, hogy az országcsoport összetételét folyamatos felülvizsgálat alatt tartja.

A Magyarországról Nagy-Britanniába utazóknak szeptember 12. óta szintén karanténba kell vonulniuk két hétre, illetve ha ennél rövidebb időt töltenek Nagy-Britanniában, akkor tartózkodásuk teljes időtartamára.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése