Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Július 03. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: orientpress

Jó üzlet az állateledel

Jó üzlet az állateledel

A kiterjedt export tartja növekedési pályán a hazai állateledel-gyártást, amely a belső piacon hasonló problémákkal küzd, mint a humánélelmiszer-gyártók. A válságálló ágazat egyik legfontosabb partnere a baromfiipar, amely pénzért adná a gyártás melléktermékeit - írja a Világgazdaság.

A hazai agrobiznisz egyik stabil ágazata az európai szinten is jelentős állateledel-gyártás, a sikerek mellett azonban – elsősorban a hazai piacon – jól ismert problémák is jelen vannak.

„A hazai állateledel-gyártás valóban jelentős exportot bonyolít, és évek óta a hazai agrárkivitel egyik húzóerejének számít” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Szórádi Gyöngyi. A magyarországi állateledel- gyártókat és -forgalmazókat képviselő Magyar Állateledel Egyesülés főtitkára lapunknak elmondta: a magas áfa éppúgy problémát jelent az ágazatnak, mint az élelmiszeripar más szereplőinek. „A feketegazdaság az áfafizetés megkerülésével, illetve az illegálisan működő külföldi webáruházak jelentősen lenyomják az árakat, amely komolyan rombolja a hazai gyártású márkás termékek piacát. Az alacsonyabb árfekvésű saját márkás termékek kategóriájában pedig szintén jelen van az a főleg külföldről cégláncolatokon keresztül olcsóbban behozott termékkör, amely gyenge minőségű és lenyomja az árakat. A belföldi piacokon ráadásul komolyan meglátszik a gyenge vásárlóerő hatása”.

Szórádi Gyöngyi ugyanakkor kifejtette: az idehaza működő gyártók az elmúlt években – elsősorban nem a belföldi piacra, hanem az exportra alapozva – jelentős beruházásokat is végrehajtottak. „A piaci szereplők részben a már működő termelőkapacitásukat bővítik, részben pedig fejlesztenek. Utóbbiak között környezetvédelmi beruházások, vagy a csomagolóanyagot érintő fejlesztések vannak, átállás a modernebb, alutasakos kiszerelésekre. A bővítések a már a kezdettől hangsúlyos exporttevékenységre alapozva jöttek létre” – nyilatkozta a főtitkár.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk