Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Február 01. 10:33, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Újabb NATO-katonát lőttek le Afganisztánban

Újabb NATO-katonát lőttek le Afganisztánban

Egy afgán katonai egyenruhát viselő férfi lelőtt egy NATO-katonát Afganisztán déli részén – jelentette szerdán az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF).

A kedden történt eset nem egészen másfél héttel azután történt, hogy Kelet-Afganisztánban egy afgán katona végzett négy francia bajtársával.

December 29-én két francia idegenlégióst ölt meg egy afgán katona, tavaly április 27-én pedig a kabuli repülőtéren egy afgán ezredes nyolc amerikai tisztet lőtt le.

Ezeket a merényletek feltehetően az afgán hadsereg soraiba beszivárgó felkelők, illetve tálibok követték el. Az ISAF közleménye szerint azonban személyes vagy ideológiai ellentétek vezethettek a merényletekhez. A NATO egy jelentésében elhanyagolhatónak tüntette fel azon esetek számát, amelyekben az afgán hadseregbe beszivárgó tálibok támadtak a koalíciós erők katonáira.

A keddi merényletet az ország déli részén, vagyis ott követék el, ahol a tálibok harci tevékenysége meglehetősen erős. A térségben amerikai, brit és dán katonák teljesítenek szolgálatot.

A január 20-i merényletet követően Nicolas Sarkozy francia elnök közölte: elképzelhető, hogy Párizs felgyorsítja katonái kivonását Afganisztánból, és az eredeti dátum – 2014 vége – helyett a jövő év végéig hazarendeli katonáit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt