Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 14. 14:42, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Újabb lehetőség kerülhet a Ház elé a zsebszerződések kiszűrésére

Újabb lehetőség kerülhet a Ház elé a zsebszerződések kiszűrésére

A kormány ma tárgyalja, így nemsokára az Országgyűlés elé kerülhet az a javaslat, amely lehetővé teszi, hogy a zsebszerződések kiszűrése érdekében be lehessen tekinteni a földhivatali adatbázisokba - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője szerdán Mosonmagyaróváron.

Szabó Balázs a zsebszerződésekkel szembeni küzdelem céljából létrehozott tárcaközi bizottság kihelyezett ülésén emlékeztetett arra: korábban a nyugati határ mellett fekvő négy megye adatbázisaiba kívántak betekinteni, de Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke jelezte, a hatályos szabályok alapján erre nincsen mód.
Budai Gyula, a tárca parlamenti államtitkára jelezte: ez a téma az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvény módosításaként kerül majd az Országgyűlés elé. Hangsúlyozta: nem az ingatlant szabályosan megszerzők, hanem a kifejezetten jogellenes módon eljárók ellen kívánnak fellépni.
Ezt kérte Michael Zimmermann budapesti osztrák nagykövet is, jelezve: nem a zsebszerződések ügye miatt jött el az ülésre, hanem azon uniós polgárok - köztük honfitársai - érdekében, akik a szabályoknak megfelelően eljárva szereztek magyar termőföldet.
Hangsúlyozta: fontos, hogy ezeknek az embereknek az esete ne kerüljön egy kalap alá a zsebszerződés-kötőkével, valamint hogy ne akadályozzák őket jogaik gyakorlásában, a zavartalan működésben.
Répássy Róbert igazságügyi államtitkár az ülésen arról beszélt, három irányban kívánnak lépéseket tenni a zsebszerződések ügyében. Ennek egyik eleme, hogy a jövő nyáron hatályba lépő új büntető törvénykönyv tartalmazza a termőföld jogellenes megszerzésének tilalmát; ez nem visszamenőleges szabály, de szankcionálja a jogellenes szerződéseket.
Másodikként az ügyészség azon jogát említette, hogy - közérdekből eljárva - felléphessen az ilyen szerződések semmissége érdekében, harmadikként pedig azt, hogy a visszavételt jogi úton el lehessen érni, azt azonban ne lehessen bíróságon kikényszeríteni, hogy a zsebszerződésekbe foglalt vételárat vissza lehessen fizettetni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során