Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Január 24. 07:54, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Újabb holttesteket találtak a luxushajón

Újabb holttesteket találtak a luxushajón

Újabb két holttestet találtak a mentőalakulatok a szerencsétlenül járt óceánjáró, a Costa Concordia belsejében – jelentették be hétfőn.

Ezzel 15-re nőtt a megtalált halottak száma. A közlés szerint két nőről van szó, akiknek holttestére a negyedik fedélzeten, az internetes szoba közelében bukkantak rá a mentőalakulatok. Mint a szerencsétlenség ügyében kinevezett olasz kormánybiztos elmondta, a nőket még nem azonosították: most próbálják kiemelni őket a hajó belsejéből.

Franco Gabrielli megígérte, hogy amíg csak lehetséges, folytatják az eltűntek keresését. Tizenhét emberről van szó, de a kormánybiztos nem zárta ki, hogy a névsor még bővülhet. Ennek kapcsán megemlítette: lehet, hogy a hajón a hivatalos utaslistán szereplőknél többen voltak, csak éppen egyes emberekről nem tudnak, mert ők illegálisan tartózkodtak a fedélzeten. Gabrielli itt szóba hozta az eltűnt magyar nőt is, aki szintén nem szerepelt a listákon, s aki ennek ellenére a hajón lehetett. (A Concordia tulajdonosa, a Costa Crociere cég ugyanakkor határozottan visszautasította azokat a „híreszteléseket”, hogy illegálisan dolgozókat foglalkoztattak volna.)

A kormánybiztos szerint a kutatás azért halad nagyon lassan, mert a hajó hatalmas (olyan hosszú, mint 3 futballstadion, s magassága eléri egy 20 emeletes épületét). Minden egyes kabinra 40-45 percet szánnak a kutató alakulatok.

Szakértők véleményét meghallgatva Gabrielli engedélyt adott, hogy megkezdjék a Costa Concordia üzemanyagtartályainak kiürítését. Ez a művelet várhatóan már kedden megindulhat, s egy szakértő szerint 28 napig tart majd megszakítás nélkül. Gabrielli szerint a hajó stabilan fekszik a sziklazátonyon, nem áll fenn a veszély, hogy elmozdulna, s a tenger fenekére süllyedne. Így nincs akadálya, hogy egyszerre folytathassák a két dolgot, a kutatást, illetve az üzemanyag kiszivattyúzását. A hajó körül mindenesetre úszó bójasort telepítettek, hogy felfogja az olajat, ha az a művelet során mégis a tengerbe jutna.

A 15 megtalált holttest közül eddig nyolc embernek ismerik a kilétét. Gabrielli ugyanakkor közölte: a hivatalos szerveknek immár az összes, eltűntként nyilvántartott személy hozzátartozóitól sikerült beszerezniük a DNS-mintákat, s jelenleg is azon dolgoznak, hogy ezek alapján a többieket is azonosítsák. A nap folyamán a búvároknak robbantást kellett végrehajtaniuk a roncsban, hogy folytathassák a kutatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.