Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Október 24. 14:47, hétfő | Életmód
Forrás: infoCegléd

Izzadni márpedig jó!

Izzadni márpedig jó!

Az egyik legősibb stressz oldó, méregtelenítő módszer, ami felmelegít és megizzaszt. Jótékony hat testre és lélekre egyaránt. Egyedül vagy párban, izzadjunk a SZAUNÁBAN!

Beköszöntött az ősz! Előkerültek a kabátok, pulóverek, a strandpapucsot is zárt cipőre cseréltük már. Így október tájékán a nyári nap sugarai helyett már más alternatívákat keresünk a hidegben átfázott testünk felmelegítésére. A meleg tea és a forró fürdő mellett a legjobb ilyenkor egy jó meleg szauna.

Története

Bár az első írásos emlékek kb. csak ezer évre nyúlnak vissza, az északi népek feltehetően már több mint kétezer éve ismerik és használják a szaunát. Az eredetileg mosakodásra, fürdésre használatos helyiséget tisztasága és sterilitása miatt gyakran szülésekhez és betegek gyógyításához is használták. Az idősebb finn emberek még ma is szívesen büszkélkednek azzal, hogy ők bizony még szaunában születtek. A kezdetben több funkciós helyiségekben korábban még húst is szárítottak, sőt egyes szokások szerint az eladósorban lévő lányok kelendőségét „speciális” szaunázással javították.

A történelem során a szaunák megjelenési formája állandóan változott. A kezdetleges, tűzveszélyes füst szaunáktól elindulva mára már a szaunák különféle fajtáját ismerjük. A csoportos kikapcsolódásra is alkalmas közszaunák azonban csak a 20. század folyamán jelentek meg a városokban.



Szaunázási szokások

A szaunázás elsősorban a hűvösebb évszakokban kellemes, de jótékony hatásai nyáron is érvényesülnek. „Ahány ház, annyi szokás”, tartja az ismert mondás, és nincs ez másként a szaunák világában sem. A német területeken a nyilvános szaunákban kötelező a meztelenség és a hideg vizes zuhanyzás. A szaunák koedukáltak és inkább az egészség, mint a társalgás színterei. Nagy-Britanniában és Franciaországban viszont a meztelenség tiltott. Magyarországon a nyilvános szaunák manapság általában a fürdők részei, koedukált szaunák sűrűn előfordulnak, viszont fürdőruha általában használatos. Japánban is szeparált szaunák vannak, ugyanakkor a meztelenség a szaunaetikett része.
Az eltérő hőmérséklet és páratartalom miatt a különféle szaunákat más-más módon használják.

Alapszabályok

1. ZUHANYZÁS
Ami minden szaunázás előtt ajánlott az egy alapos zuhanyzás, hogy eltávolítsuk testünkről a különféle krémeket, szennyeződéseket.

2. TÖRÖLKÖZÉS
A törölközés azért fontos, mert a test felszínén lévő víz megakadályozza az újabb izzadást és párolgást.

3. PIHENTETÉS
Ha túl melegnek érezzük a levegőt, érdemes kimenni levegőzni. Az a feltételezés azonban téves, hogy forró szauna után rögtön jéghideg fürdőt kell venni, ez a hirtelen összehúzódó erek miatt nagyon megterhelő a szervezet számára, szélsőséges esetben akár infarktushoz is vezethet.

4. FOLYADÉK
Szaunázás előtt, ha lehet, ne igyunk túl sokat, utána viszont nagyon fontos pótolni az elvesztett folyadékmennyiséget.

A különböző szaunafajták egészségügyi hatása is eltérő, ezért használatbavételük előtt érdemes kicsit tájékozódnunk. Elkövetkezendő sorozatunkban Cegléd legnagyobb szauna centrumában, a Claudia Szabadidőközpontban található szaunafajtákkal, és azok hatásaival ismerkedünk majd meg (infra- bio- finn szauna, só kabin, gőzfürdő, epidárium). Akövetkezőhetekben a saját bőrömön tapasztalt élményeket osztom majd meg veletek.

Kövessétek végig izzasztó utazásomat!

Firkata

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.