Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. Szeptember 13. 10:21, péntek | Belföld
Forrás: MNO

Itt kell jégre és tomboló szélre számítani

Itt kell jégre és tomboló szélre számítani

Figyelmeztető előrejelzés van érvényben: egyes helyeken tombolhat a viharos szél, jöhet a villámlás és a jég. Másutt napos és erősen felhős időszakok váltogatják egymást.

Erősen felhős és napos időszakok és helyek egyaránt lesznek, elsősorban északon és nyugaton valószínű eső, zápor, néhol egy-egy zivatar is kialakulhat. Napközben többfelé megélénkül, a Kisalföldön meg is erősödik az északnyugati szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 22 fok között várható. Késő este általában 11, 17 fok között lesz a hőmérséklet. A Kárpát-medence fölé helyeződő magassági hideg légörvény alakítja időjárásunkat.

Figyelmeztető előrejelzés van érvényben Magyarország területén péntek éjfélig: napközben elsősorban az Alpokalján és a Kisalföldön, valamint az Északi-középhegység térségében kísérheti a záporokat dörgés-villámlás (zivatar). Az intenzívebb záportömbökből kisméretű jég hullhat, környezetükben pedig átmenetileg akár viharossá is fokozódhat a szél.

Hidegfronttal járó tünetek

Front ugyan nincs felettünk, az érzékenyeknél azonban a hidegfrontokkal járó tünetek jelentkezhetnek. Fejfájás, migrén, vérnyomás-ingadozás léphet fel, gyakoribbak lehetnek az ízületi fájdalmak, a görcsökkel járó megbetegedéseknél fokozódik a görcshajlam.

A hét első felében az esős, a sokévi átlagnál hűvösebb időben jelentősen visszaesett a pollenterhelés. Legnagyobb mennyiségben továbbra is a parlagfű pollenszemeit regisztrálták a csapdákban, átlagosan magas szinten volt még jelen a légkörben, de pollenszórása már túljutott csúcsán. Közepes koncentrációban mérték a csalánfélék virágporát Győrött, Zalaegerszegen és Pécsett. A csapdákban jelen volt még a pázsitfűfélék, az útifű, a libatopfélék, az üröm, a kender, a fészkesvirágzatúak és a lórom pollenje, de már legfeljebb csak alacsony koncentrációban. A kültéri allergén gombák mennyisége elérte a nagyon magas szintet.

Ilyen lesz a hétvége

Szombaton míg az ország nagyobb részén változóan felhős idő várható hosszabb-rövidebb napos időszakokkal (nyugaton délutántól nagyobb területen is jelentősen csökkenhet a felhőzet), északkeleten csak kevés napsütés valószínű. Nyugaton legfeljebb egy-két helyen számíthatunk záporra, másutt elszórtan – legnagyobb eséllyel északkeleten – fordul elő eső, zápor. Az északnyugati szél többfelé megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 23 fok között alakul.

Vasárnap kezdetben jobbára napos idő valószínű, majd nyugat felől szakadozott felhőzet húzódik fölénk. Estefelé nyugaton itt-ott záporeső előfordulhat. A nyugati szél mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 8 és 13, a legmagasabb nappali hőmérséklet 21 és 25 fok között alakul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk