Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Augusztus 20. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Ismét megtelt a lampedusai bevándorló tábor

Ismét megtelt a lampedusai bevándorló tábor

A hét végén Afrikából érkező bevándorlók megtöltötték a dél-olaszországi Lampedusa szigetének táborát, amely tavaly ősz óta nem fogadott ekkora tömeget.

Négyszázan érkeztek az észak-afrikai partokról a dél-olaszországi vizekre, két halászhajóval keltek át a tengeren. A hajókat az emberkereskedők Lampedusától kevesebb mint húsz mérföldnyire magukra hagyták. A bevándorlókat az olasz kikötői kapitányság és a pénzügyőrség motoros hajói kísérték a szigetre. A bevándorlók többsége férfi, de vannak közöttük nők és gyerekek is. A migránsok közel fele a Szaharától délre fekvő afrikai térségből érkezett, a többiek tunéziaiak. A lampedusai telep elvben 350 főt képes befogadni. A táborba a tavalyi év első nyolc hónapjában több tízezer észak-afrikai bevándorló érkezett, majd Lampedusáról más olaszországi bevándorló központokba szállították át őket. A lampedusai bázist 2011 szeptemberében kiürítették, miután a táborban lázadás tört ki, s a bevándorlók felgyújtották az épületeket. Az olasz hatóságok sajtónyilatkozatai szerint a mostani tömeges érkezés a migrációs mozgás újraindulására utal Afrika és Olaszország között.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.