Városlista
2020. február 25, kedd - Géza

Hírek

2019. Szeptember 06. 14:45, péntek | PR

Iskolakezdés - hogy jöjjünk ki a pénzünkből?

Iskolakezdés - hogy jöjjünk ki a pénzünkből?

A tanévkezdés kérdése szinte mindenhol, minden családban kemény dió. Érdemes átgondoltan költekezni ilyenkor, és már nyár közepétől tervezni ezt az időszakot.

Amikor elszáll augusztusban ötvenezer forint

Az egyik legproblematikusabb a gyerekek őszi iskolába indításában, hogy a nagy nyári kiköltekezések utáni időszakra esik.
Mindenki tapasztalja, hogy a nyaralás a legjobb tervezés mellett is jobban ‘leszívja’ a pénztárcánkat, mint azt előre kigondoltuk. Főleg ott, ahol kisgyerek van, bukik meg a minimál költségvetésre tervezett nyár, hiszen senki sem tagadja meg vakáció alatt a gyerkőctől a jégkrémet, a vízi ugrálóvárat - no és magától sem egy újabb koktélt vagy shake-t.
Erősíti a hatást, hogy mindenki költekezik körülöttünk, és vásárolja a jegeskávékat és egyebeket (és nem kevés dolog kapható) - kivéve persze, ha egy erdő közepén pihenünk, távol a civilizációtól.
A nagyobb költségek sem ritkák, hiszen tönkremehet az autónk külföldön, vagy lekéssük a gépünket és át kell foglalnunk a repülőjegyet; ezek olyan dolgok, amelyek cseppet sem rendkívüliek, és nyár végére kiüríthetik a kasszát.

Legyen egy külön keret

Az iskolakezdés tehát csak úgy oldható meg, ha előre félreteszünk rá pénzt, amihez nem nyúlunk. Így lesz, amiből gazdálkodhatunk.
Aki rutinos szülő, az tudja, hogy csak a legszükségesebbeket érdemes megvenni. Ha iskolás gyerekünk vigyáz a holmijára, akkor a tavalyiak is megfelelnek. Persze évről évre kicsit más, amire szükség van az órákon, de számos dolog megoldható anélkül, hogy bemennénk az üzletekbe.
Nyugodtan járhat fiunk vagy lányunk megörökölt vagy használtan vett iskolatáskával. A nagyobbak, ha nincs szükségük speciális gerincvédő iskolatáskára, egy olcsóbb sporttáskát is használhatnak.
Valójában sok felesleges dolgot veszünk a csemetéknek, aminek a nagy része műanyag - érdemes elmagyarázni már a legkisebbeknek is, hogy a környezetet védjük, ha nem vásárolunk meg mindent, ami tetszik.

Ne kelljen minden, amit a barátok megkapnak

Ami bejön a divatba, az ki is megy; ha bármire rábeszél minket a gyerkőc, ami a többieknek megvan, legyen az gurulós cipő vagy fluoreszkáló táska, akkor igen sok pénzre lesz szükségünk. Húzzunk határt és szorítkozzunk a legszükségesebbekre!

Persze van, amire mindenképpen kell költeni, például a fizetős iskolákban nem egy helyen le kell tenni egy összeget beiratkozáskor is, illetve általában előre kell fizetni a tandíjat.

Racionalizáljuk a különórákat is

Az edzések, szakkörök szintén komoly pénzekbe kerülhetnek. Ezeket ésszerű lehet szabad felhasználású személyi kölcsönből finanszírozni, amit év közben folyamatosan törleszthetünk. Utánajárhatunk annak is, hogy van-e lehetőség kedvezményre, vagy fizethetünk-e több részletben.
De segíthet, ha elgondolkodunk rajta, tényleg kell-e gyermekünknek iskola mellett a spanyol óra, a falmászás, vagy éppen a jégtánc? Valószínűleg nyugodtan lehagyhatjuk a foglalkozások listájáról mindazokat, amiket fiunk vagy lányunk nem csinál szívesen, mert úgyis abbahagyja majd, amint teheti. A szabad játék a többiekkel, a barátokkal pedig szerencsére nem kerül semmibe.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 13. 11:59, csütörtök | PR

Új gasztroenterológiai szakrendelőt épített a Jánosik Kft.

Nyílt közbeszerzési eljáráson nyerte el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gasztroenterológiai szakrendelőinek építését a Jánosik és Társai Kft.

2020. Február 05. 18:13, szerda | PR

Hogy vágjon bele a téli sportokba? 3 tipp a kezdetekhez

A téli outdoor sportokkal való ismerkedést a legtöbben gyerekkorukban kezdik, és ezek a hobbik sok családban generációról generációra öröklődnek.

2020. Február 05. 18:10, szerda | PR

Milliókat hozhat a hitelkiváltás

Történelmi mélyponton vannak a hitelkamatok, és ha bizonyos típusú régebbi kölcsönt fizetünk éppen vissza, nagyon megéri átváltani egy újabb hitelre.

2020. Január 22. 17:34, szerda | PR

Az extrák tengerében: mire van valóban szükségünk egy autóban?

Amikor új autó vásárlására adjuk fejünket, akkor millió és egy új információval találkozunk, számos többé-kevésbé új témába vagyunk kénytelenek beleásni magunkat.