Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Szeptember 06. 14:45, péntek | PR

Iskolakezdés - hogy jöjjünk ki a pénzünkből?

Iskolakezdés - hogy jöjjünk ki a pénzünkből?

A tanévkezdés kérdése szinte mindenhol, minden családban kemény dió. Érdemes átgondoltan költekezni ilyenkor, és már nyár közepétől tervezni ezt az időszakot.

Amikor elszáll augusztusban ötvenezer forint

Az egyik legproblematikusabb a gyerekek őszi iskolába indításában, hogy a nagy nyári kiköltekezések utáni időszakra esik.
Mindenki tapasztalja, hogy a nyaralás a legjobb tervezés mellett is jobban ‘leszívja’ a pénztárcánkat, mint azt előre kigondoltuk. Főleg ott, ahol kisgyerek van, bukik meg a minimál költségvetésre tervezett nyár, hiszen senki sem tagadja meg vakáció alatt a gyerkőctől a jégkrémet, a vízi ugrálóvárat - no és magától sem egy újabb koktélt vagy shake-t.
Erősíti a hatást, hogy mindenki költekezik körülöttünk, és vásárolja a jegeskávékat és egyebeket (és nem kevés dolog kapható) - kivéve persze, ha egy erdő közepén pihenünk, távol a civilizációtól.
A nagyobb költségek sem ritkák, hiszen tönkremehet az autónk külföldön, vagy lekéssük a gépünket és át kell foglalnunk a repülőjegyet; ezek olyan dolgok, amelyek cseppet sem rendkívüliek, és nyár végére kiüríthetik a kasszát.

Legyen egy külön keret

Az iskolakezdés tehát csak úgy oldható meg, ha előre félreteszünk rá pénzt, amihez nem nyúlunk. Így lesz, amiből gazdálkodhatunk.
Aki rutinos szülő, az tudja, hogy csak a legszükségesebbeket érdemes megvenni. Ha iskolás gyerekünk vigyáz a holmijára, akkor a tavalyiak is megfelelnek. Persze évről évre kicsit más, amire szükség van az órákon, de számos dolog megoldható anélkül, hogy bemennénk az üzletekbe.
Nyugodtan járhat fiunk vagy lányunk megörökölt vagy használtan vett iskolatáskával. A nagyobbak, ha nincs szükségük speciális gerincvédő iskolatáskára, egy olcsóbb sporttáskát is használhatnak.
Valójában sok felesleges dolgot veszünk a csemetéknek, aminek a nagy része műanyag - érdemes elmagyarázni már a legkisebbeknek is, hogy a környezetet védjük, ha nem vásárolunk meg mindent, ami tetszik.

Ne kelljen minden, amit a barátok megkapnak

Ami bejön a divatba, az ki is megy; ha bármire rábeszél minket a gyerkőc, ami a többieknek megvan, legyen az gurulós cipő vagy fluoreszkáló táska, akkor igen sok pénzre lesz szükségünk. Húzzunk határt és szorítkozzunk a legszükségesebbekre!

Persze van, amire mindenképpen kell költeni, például a fizetős iskolákban nem egy helyen le kell tenni egy összeget beiratkozáskor is, illetve általában előre kell fizetni a tandíjat.

Racionalizáljuk a különórákat is

Az edzések, szakkörök szintén komoly pénzekbe kerülhetnek. Ezeket ésszerű lehet szabad felhasználású személyi kölcsönből finanszírozni, amit év közben folyamatosan törleszthetünk. Utánajárhatunk annak is, hogy van-e lehetőség kedvezményre, vagy fizethetünk-e több részletben.
De segíthet, ha elgondolkodunk rajta, tényleg kell-e gyermekünknek iskola mellett a spanyol óra, a falmászás, vagy éppen a jégtánc? Valószínűleg nyugodtan lehagyhatjuk a foglalkozások listájáról mindazokat, amiket fiunk vagy lányunk nem csinál szívesen, mert úgyis abbahagyja majd, amint teheti. A szabad játék a többiekkel, a barátokkal pedig szerencsére nem kerül semmibe.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 20. 09:18, szombat | PR

Itt nézz körül, ha minőségi kanapéra vágysz

Időtálló darabokat találunk a hazai bútor forgalmazónál.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 05. 09:30, péntek | PR

Az iroda szerepe és a hibrid munkavégzés növekvő népszerűsége

A munka világának és a munkavégzés formáinak átalakulásával az ehhez kötődő többi körülmény is változni látszik.