Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 24. 12:36, kedd | Helyi
Forrás: infoCegléd

Iskolai emlékeink

Iskolai emlékeink

Újabb neves terem a gimnáziumban

Turini Százas Küldöttség Múzeumbaráti köre és a Ceglédi Kossuth Gimnazisták Öregdiák Egyesülete Kossuth ceglédi toborzó beszédének 165. évfordulója tiszteletére osztálytermet nevezett el Sárkány Józsefről a múzeum alapítójáról, a gimnázium egykori tanáráról.

A gimnáziumban szám szerint ez volt a hetedik teremelnevezés és táblaavatás. Az újjáélesztett kezdeményezést az Oktatási Minisztérium Iskolai Emlékezet elnevezésű programja támogatja.

A program keretében azokat a személyiségeket szeretnénk a figyelem középpontjába állítani, akik a nemzeti emlékezetet alkotó iskolai emlékezet szempontjából fontosak a diákok, az iskolaközösségek számára. Az iskola ez alkalommal Sárkány József, a gimnázium első igazgatóhelyetteséről és tanáráról nevezte el egyik tantermét.

Sárkány József (1885-1972) a Bereg megyei Kárpátalja Izsnyéte elnevezésű kinyit falujában. A Budapesten megszerzett földrajz-történelem-filozófia szakos tanári diploma megszerzését követően került fogadott „szülővárosába” az akkor még Ceglédi Magyar Királyi Állami Főgimnáziumba, ahol 1946-ig tanított. Sárkány József sikeres pedagógus volt, tanítványai szerették, tanártársai tisztelték.

A tanári pályát követően hamar bekapcsolódott a város közéletébe, ahol helytörténeti kutatásokkal, legfőképpen pedig Kossuth Lajos emlékének ápolásával kezdett el foglalkozni. A Kossuth Múzeum megalakulását követő első öt évben igazgatóként irányította az intézményt, munkásságát pedig Cegléd és Kossuth kapcsolatának megismertetésének szentelte. Ennek kapcsán több tanulmánya is megjelent, melyek közül az egyik legkiemelkedőbb a „Kossuth Lajos élete és egyénisége”, valamint a „Kossuth Lajos élete és hagyatéka” című munkája.

Az, hogy Cegléden a Kossuth-kultusz kialakult, élt és mai is él, több okhoz, eseményhez és több személyhez köthető. Ezek közül egyik mindenképpen Sárkány József tanár úr, a múzeum alapítója és első igazgatója. – áll a róla elnevezett terem ajtaja melletti táblán.

Az ünnepségen jelen volt Sárkány József unokája, Honfi Attiláné is, aki meghatottan nézte végig a teremavatás ünnepélyes eseményeit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció