Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2016. November 11. 12:00, péntek | Helyi

Infineon világrekord

Infineon világrekord

Az Infineon chipje 637 milliszekundum alatt rakta ki a Rubikkockát!

Németország, München, 2016. november 9. – Az Elektronikai Világvásáron (electronica 2016) az Infineon által gyártott chip segítségével a Sub1 nevű gép a másodperc töredék része alatt kirakta a Rubik-kockát! A rekordkísérlet sikeréhez hozzájárult a világ egyik legerősebb mikrokontrollere, az AURIX™, az önvezető autók egyik alapvető eleme. Ami pedig a Rubik-kockát illeti, ez az eredmény a legjobb azóta, hogy 30 évvel ezelőtt Rubik Ernő feltalálta a bűvös kockát. A legjobb, ember által elért eredmény, amelyet egyébként a Guinness Rekordok Könyvében jegyeznek: 4,9 másodperc.

A kocka egy-egy lapja 9 elforgatható négyzetre oszlik, és minden lap eltérő színű. A játék célja az, hogy a kocka lapjait színek szerint a helyükre forgassuk anélkül, hogy közben megtébolyodnánk. A színes négyzeteknek ugyanis 43 kvintillió lehetséges kombinációja van. Hogyha fognánk ennyi bűvös kockát, azzal 275 rétegben tudnánk a Földet beborítani, s így az egész bolygót egy húsz méter magas Rubikkocka-takaró borítaná.

Egy ilyen rendkívül összetett probléma megoldásához elképesztő számítási teljesítményre van szükség. A “Sub1 Reloaded” esetében ezt a teljesítményt az Infineon AURIX™ mikrokontrollere biztosította, amelyet az önvezető rendszerekben is alkalmaznak. Az önvezetés területén a minimális reakcióidőnek kiemelt szerepe van; rendkívül gyors adatfeldolgozás szükséges a valós idejű, 200 MHz órajelű teljesítmény biztosításához. Ez a képesség teszi lehetővé, hogy egy jármű biztonságosan és megbízhatóan fékezzen, amikor akadályt észlel.

Az érzékek, az agy és az izmok elektronikus verziója

A “Sub1 Reloaded” számos más mikrochipet is tartalmaz. A többi hétköznapi eszközhöz hasonlóan ezek kötik össze a valós világot a digitálissal. A rekordkísérlet egy gomb megnyomásával kezdődött, majd eltávolították az érzékelő-kamerák lencsevédőit. Ezután a gép feltérképezte a Rubik-kocka állapotát, amelyet korábban a Bűvös Kocka Világszövetség, a WCA előírásainak megfelelően összekevertek. A gép “agya”, azaz a chip kiszámította a leggyorsabb megoldást, az informá- ciókat pedig elküldte a félvezetőkhöz. Ezek az “izmok” aztán működésbe hozták a kocka oldalaihoz helyezett motorokat, amelyek villámgyorsan, a másodperc tört része alatt elvégezték a feladatot.

A Rubik-kockát 20 lépésből ki lehet rakni. Számos olyan algoritmus létezik, amelyek segítségével ez megoldható; a legismertebb a Fridrich-módszer. Azonban az Infineon alkotója, Albert Beer nem a legkevesebb lépést tartotta fontosnak a csodagép tervezésekor, hanem a legrövidebb időt akarta elérni. Ennek érdekében azt is megengedte a “Sub1 Reloaded”-nek, hogy a szükségesnél több mozdulattal rakja ki a kockát.

Az Infineon az electronica 2016 kiállításon (2016. november 8–11. München, Németország)

A világ napról-napra okosabb lesz, és egyre inkább összefonódik. Az electronica 2016 kiállításon az Infineon érdekes bemutatókat tart, és olyan megoldásokat mutat be, amelyek segítségével a holnap autói, gyárai és otthonai okosabbak, biztonságosabbak és takarékosabbak lesznek. Az újdonságokat az A5 terem 506 standján lehet megismerni. A vásár további fénypontjairól a www.infineon.com/electronica weboldalon tájékozódhat.

Az Infineon Az Infineon Technologies AG a világ vezető szereplője az életet könnyebbé, biztonságosabbá és zöldebbé tevő félvezetők piacán. Az Infineon mikroelektronikai megoldásai kulcsot adnak a jobb jövőhöz. A világszerte 35.400 embert foglalkoztató vállalat a 2015-ös pénzügyi évben (amely szeptember 30-án zárult) a vállalat 5.8 milliárd eurós forgalmat könyvelt el. A vállalat részvényei a Frankfurti értéktőzsdén forognak (IFX néven), az Egyesült Államokban pedig a tőzsdén kívüli piacon, az OTQX-en, IFNNY néven. További információk: www.infineon.com

Címkék: infineon

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 14:17, csütörtök | Helyi

Városalapítók Napja

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására