Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Március 22. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Immun terápiával gyógyítható lesz a leukémia?

Immun terápiával gyógyítható lesz a leukémia?

Egy új, kísérleti fázisban lévő kezelés, amely az immun rendszert célozza meg, reményt ad a legtöbbször halálos kimenetelű leukémia kezelésére - számol be az előzetes eredményekről a Health Day. Az adoptív T-sejt terápia azonban egyelőre nem elérhető, csupán kutatási területen kísérleteznek vele.

A kísérleti vizsgálatba a kutatók mindössze 5, b sejtes akut lymphoblastos leukémiában, a vér és a csontvelő daganatos megbetegedésében szenvedő pácienst vontak be. A betegség nagyon gyorsan halad előre, s kezelés nélkül a betegek néhány héten belül életüket veszíthetik. Egyesek számára megfelelő kezelés lehet a kemoterápia, ugyanakkor másoknál sokszor visszatér a betegség. Ilyenkor már csak a csontvelő-átültetés segíthet, majd újabb kemoterápia.

Amikor azonban a betegség kiújul, gyakran ellenáll mind a kemoterápiás, mind pedig a gyógyszeres kezeléseknek - magyarázta Dr. Renier Brentjens, onkológus, aki ezért egy új megközelítést alkalmazott kísérleti vizsgálatában.

A páciensek immun rendszeréből, pontosabban a vérükből eltávolították a T-sejteket, majd genetikailag úgy módosították azokat, hogy úgynevezett kiméra antigén receptorokat nyerjenek ki, amely segít a T-sejteknek felismerni a leukémia támadását és elpusztítani a káros sejteket.

Az öt beteg kemoterápiás kezelést követően kapta meg az új kezelést. Nyolc nap elteltével az öt páciens közül négynél gyógyulást tapasztaltak. Négy betegnél emellett csontvelő átültetést végeztek, a javulást nem mutató betegél azonban szívproblémák és más egészségügyi betegségek miatt ezt nem tudták kivitelezni. Az adoptív T-sejt terápia azonban egyelőre nem elérhető kezelés, csupán kutatási területen lehet vele kísérletezni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 17:27, hétfő | Belföld

Állami látogatásra Magyarországra jön a kínai elnök

Sulyok Tamás köztársasági elnök és Orbán Viktor miniszterelnök meghívására állami látogatásra Magyarországra érkezik május 8-án Hszi Csin-ping kínai államfő

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón: