Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Január 26. 14:59, csütörtök | Helyi
Forrás: infoCegléd

íme az új Dózsa György tér

íme az új Dózsa György tér

A Bedei csata 163. ünnepi megemlékezésének kísérőrendezvényeként felavatták városunk új terét.

1849. január 25-e nevezetes dátum Cegléd történetében. Ezen a napon zajlott a városunkat is érintő bedei, vagy, ahogy sokan nevezik, a Pál napi csata, amikor a Szolnok felől előrenyomuló Perczel Mór tábornok megfutamította Ottinger Ferenc osztrák csapatait, és egészen Albertirsáig üldözte őket.

A csata egykori helyszínén álló emlékművet, és a Malom téren álló, Perczel Mór szobrot minden évben megkoszorúzzák a diadalmas kiűzetés emlékére.

A csata idei 163. évfordulója alkalmából a város ünnepi megemlékezést tartott az Uránia Mozi nagytermében. A délelőtti rendezvényen Somkutas Imre, nyá. honvéd ezredes power point bemutatóval kiegészített történelmi megemlékezését hallgathatták meg a jelenlévők, majd a Törteli úti vasútátjárónál ünnepi díszsortűz keretében megkoszorúzták a Bedei emlékművet.

Ezt követte a Perczel Mór szobor megkoszorúzása. A díszsortűzben a Tápióbicskei Bicskey Gáspár Hagyományőrző Egyesület és a kecskeméti Kiskun Huszár Hagyományőrző Egyesület tagjai közreműködtek.

Az esemény kísérőrendezvényeként felavatták és átadták városunk új terét a Dózsa György teret, melyen az újonnan tulajdonba vett Dózsa György mellszobra áll. Az átadási ünnepségen a Patkós Irma Művészeti Iskola tanulói adtak műsort.

Fotó: Kisfaludi István

További képek a KÉPGALÉRIÁBAN!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció