Városlista
2019. július 24, szerda - Kinga, Kincső

Hírek

2012. Január 31. 07:48, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ilyen többet nem lesz az Európai Unióban?

Ilyen többet nem lesz az Európai Unióban?

Még a héten megszülethet a megállapodás Görögország és magánhitelezői között, továbbá az Athént segítő új pénzügyi támogatási programról is vezető európai uniós tisztviselők hétfő esti brüsszeli közlése szerint.

Emellett az EU arra sürgette az Egyesült Nemzetek Szervezetét az, hogy „tegye meg a szükséges intézkedéseket” a szíriai elnyomás megfékezésének érdekében.

Az EU-tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozóját lezáró sajtótájékoztatón Görögországgal kapcsolatban José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottság elnöke és Herman Van Rompuy, a kormányfői tanács elnöke hangoztatták: azt várják az érintettektől, hogy napokon belül véglegesítik a megállapodásokat, és erre sürgetik a pénzügyminisztereket is. Az uniós vezetők szerint február közepére meg is kellene kezdeni a görög adósság átütemezését.

Angela Merkel német kancellár a találkozó után azt ismételte meg, hogy Görögországnak többet kell tennie annak érdekében, hogy vállalásait betartsa, beleértve azt is, hogy az évtized végére fenntartható szintre csökkenti államadósságát. Bár Merkel hétfőn valamelyest visszalépni tűnt Berlin korábbi elképzeléseitől, Németország a napokban azzal próbálkozott, hogy elérje Görögország valamilyen formájú külső gazdasági felügyelet alá helyezését. Emiatt – Athén élénk tiltakozását nyomatékosítva – több más EU-tagállam bírálta Berlint. Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök, az euróövezeti országok pénzügyminiszteri tanácsának elnöke például hétfőn elfogadhatatlannak nevezte a felvetést.

„Növekvő rosszkedv”

Mások ugyanakkor, köztük Fredrik Reinfeldt svéd miniszterelnök a brüsszeli csúcstalálkozón a német álláspontot támogatva nyilatkozott. Mint mondta, „növekvő rosszkedvet” érzékel az unióban, amiért Athén nem halad reformjaival a várt tempóban. A finn kormányfő, Jyrki Katainen pedig úgy fogalmazott, hogy a többi euróövezeti államnak „több információra van szüksége azzal kapcsolatban, ami Görögországban történik”.

Egyszeri eset

Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök hétfő esti nyilatkozatában úgy ítélte meg, hogy Görögország esetében jó irányban haladnak a tárgyalások, és néhány napon belül végérvényes megállapodás születhet. A találkozó után szinte minden nyilatkozó azt is megerősítette, hogy Görögország adósságának részleges elengedése egyszeri eset, amelyet nem követnek hasonlók az unióban.

Az EU-tagországok még ősszel állapodtak meg a magánhitelezőkkel a görög adósság részleges elengedéséről, de az elvi megegyezést azóta sem sikerült végleges formába önteni. Ugyancsak ősszel döntöttek egy új, várhatóan 130 milliárd eurós, többéves támogatási program összeállításáról Athén segítésére.

Sürgetik az ENSZ-t

Arra sürgette az Egyesült Nemzetek Szervezetét az Európai Unió hétfőn, hogy „tegye meg a szükséges intézkedéseket” a szíriai elnyomás megfékezésének érdekében. Az uniós tagországok állam- és kormányfőinek brüsszeli találkozóját követő, késő esti sajtótájékoztatón az elnöklő Herman Van Rompuy úgy nyilatkozott, hogy az uniós vezetők felháborítónak találják a szíriai rezsim által elkövetett atrocitásokat és elnyomást, és azt kérik az ENSZ-től, hogy tegyen lépéseket azok beszüntetése érdekében.

Az EU továbbra is támogatja azokat az erőfeszítéseket, amelyeket az Arab Liga tesz, hogy megállítsa az erőszakot Szíriában – áll az uniós elnök közleményében. A kormányfők megerősítették az uniós külügyminiszterek múlt heti nyilatkozatát is, miszerint szigorítják a Damaszkusz elleni szankciókat. A miniszterek egyebek között bővítették a büntetőintézkedésekkel sújtott természetes, illetve jogi személyek listáját.

Olajvásárlási tilalom Irán ellen

Van Rompuy hétfőn arról is beszámolt, hogy az uniós kormányfők ezen a szinten is jóváhagyták az Irán ellen múlt héten elhatározott uniós szankciókat, beleértve az olajembargót. Szintén a külügyminiszterek határoztak arról, hogy az EU júliustól olajvásárlási tilalmat vezet be Irán ellen, a teheráni központi bankot pedig szankció alá helyezi, hogy a rezsim ne tudja finanszírozni nukleáris programját. Megtiltották emellett az olajipari szektorban használatos kulcsfontosságú technológia szállítását Iránba, valamint közös vállalkozások létesítését Iránnal.

Az uniós kormányfők – szintén Van Rompuy közlése szerint – üdvözölték viszont a mianmari kedvező változásokat, és támogatásukat ajánlották a további reformokhoz. Emlékeztettek arra, hogy a volt Burma elleni szankciók esetében a múlt héten az enyhítés megkezdéséről döntöttek az EU-tagországok.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Július 24. 05:00, szerda | Külföld

Az olasz vasutasok szerdára, a légiközlekedési dolgozók péntekre hirdettek sztrájkot

Az olasz közlekedési szakszervezetek megerősítették a városi tömegközlekedést és az olasz hajójáratokat is érintő munkabeszüntetést annak ellenére, hogy a közlekedésügyi miniszter a sztrájk elhalasztását kérte kedden.

2019. Július 24. 05:00, szerda | Külföld

Börtönbüntetésre ítélték az Iszlám Állam két harcosát Hollandiában

Háborús bűnök elkövetése, és terrorszervezetben való részvétel miatt hét és fél év börtönbüntetésre ítélte az Iszlám Állam nevű terrorszervezet egyik holland származású katonáját a holland bíróság.

2019. Július 23. 16:09, kedd | Külföld

Csaknem 180 millió eurót költött idén tanácsadókra a német kormány

Az idei év első felében 178 millió eurót (csaknem 58 milliárd forint) költöttek külső tanácsadókra a német szövetségi kormány minisztériumai

2019. Július 23. 09:19, kedd | Külföld

Félrefordíthatták Erdogan szavait kínai látogatása során

Török tisztviselők állítása szerint fordítási hiba eredménye volt a kínai sajtó által Recep Tayyip Erdogan török elnöknek tulajdonított idézet, miszerint a Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen \"boldogan élnek\" az emberek