Városlista
2021. január 18, hétfő - Piroska

Hírek

2015. Július 28. 07:21, kedd | Külföld
Forrás: Kokes János, az MTI tudósítója jelenti:

Illegális bevándorlás - Csehország rendőröket ajánlott fel Magyarországnak

Illegális bevándorlás - Csehország rendőröket ajánlott fel Magyarországnak

Csehország azzal szeretne segíteni Ausztriának a migrációs hullám kezelésében, hogy rendőröket küldene a magyar-szerb határ védelmének megerősítésére.

- közölte ki Milan Chovanec cseh belügyminiszter hétfőn a dél-morvaországi Mikulovban, miután Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszterrel tárgyalt.
Chovanec szerint Csehország rendőröket, megfelelő műszaki felszerelést és pénzt ajánlott fel erre a célra Magyarországnak. A korábbi elképzelések szerint augusztustól húsz cseh rendőr teljesített volna szolgálatot a magyar-szerb határon. "Magyarország azonban leállította a projektet. A témáról július végén az Európai Unió tagállamainak rendőrkapitányai fognak tárgyalni" - mondta a cseh miniszter újságíróknak.

"Az illegális bevándorlók ezrei Magyarországon keresztül érkeznek Ausztriába, ezért fontos, hogy rendőröket küldjenek a magyar-szerb határra, de máshová is, ahol szükség van rájuk" - jelentette ki az osztrák belügyminiszter.

Elmondása szerint Ausztriában jelenleg már több tízezer migráns tartózkodik, és Bécsnek komoly gondot okoz az elhelyezésük. Az osztrákok a múlt héten megállapodtak Szlovákiával, hogy Pozsony 500 menekültet helyez el Bősön az ottani táborban. Bős többségében magyar nemzetiségű lakossága azonban tiltakozik a tervek ellen.

Chovanec azt mondta, hogy Csehország ilyen módon nem fog segíteni Ausztriának, mert nincsenek megfelelő kapacitású táborai.

Johanna Mikl-Leitner azt mondta, hogy a cseh és az osztrák rendőrség intenzív együttműködésének következtében az utóbb tíz év alatt 20 százalékkal sikerült csökkenteni a bűnözést a cseh-osztrák határon.

"Ausztriának és a Cseh Köztársaságnak ez az együttműködése nemcsak regionális, helyi jelentőségű, hanem Magyarország, Szerbia és Macedónia számára is fontos" - fogalmazott az osztrák belügyi tárcavezető.

Csehországban az első fél évben 3018 illegális bevándorlót vettek őrizetbe a hatóságok, ami éves szinten majdnem 50 százalékkal több, mint 2014 első hat hónapjában. Egy friss felmérés szerint a csehek 70 százaléka ellenzi a menekültek befogadását.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 17. 17:07, vasárnap | Külföld

Nyár óta először csökkent az aktív fertőzöttek száma Oroszországban

Nyár óta a január 11. és 17. közötti időszak volt az első olyan hét Oroszországban, amikor csökkent az új koronavírusos aktív fertőzöttek száma - közölte vasárnap a TASZSZ hírügynökség.

2021. Január 17. 16:08, vasárnap | Külföld

A fertőzöttek száma már 94,5 millió

A világban 94 490 941-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 2 022 059-ra a halálos áldozatok és 52 005 821-re a gyógyultak száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai szerint.

2021. Január 17. 13:03, vasárnap | Külföld

Ötven-száz embert oltanának be óránként a koronavírus ellen Szerbiában

Háromszáz oltóponton ötven-száz embert terveznek beoltani óránként Szerbiában a koronavírus ellen

2021. Január 17. 12:00, vasárnap | Külföld

Meghaladta a négymilliót beadott oltások száma az Egyesült Királyságban

Meghaladta a négymilliót a koronavírus ellen beadott oltások száma az Egyesült Királyságban.