Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Április 11. 19:45, szerda | Helyi
Forrás: infoCegléd

Idén korábban érkezett

Idén korábban érkezett

Idén hamarabb kezdődött az allergiaszezon, talán időd sem volt rendesen felkészülni rá.

A szokásosnál melegebb, tavaszias idő szinte átmenet nélkül érkezett, mely fokozza az allergiás tüneteket.

A szokatlan időjárás nagy terhet ró az allergiás betegek szervezetére. Az egyik napról a másikra érkezett tavaszias időjárás hatására drasztikus mértékben emelkedett a levegő pollenterhelése.

Az utóbbi években tapasztalható időjárás változások hatására a pollennaptárban jelölt időszakok közt jelentős eltolódás tapasztalható. A kései fagyok miatt bizonyos növények virágzása késett, másoké most egybeesik az ez időszakban szokásos növények virágzásával, illetve a szokásosnál melegebb hőmérséklet miatt már bizonyos, áprilisra várható fajok is megkezdték a pollenszórást. Így jelenleg egyszerre virágzik a mogyoró, éger, nyír, a nyárfa, már bontogatja virágait a kőrisfa is. A korábbi fokozatosság helyett tehát most egy időben, nagymértékű pollen jelent meg a levegőben, mely a szokásosnál intenzívebb panaszokat okozhat.

Hogyan éljük túl az allergiaszezont?

1. Legyünk naprakészek!

Pollenallergiások számára különösen fontos, hogy ismerjék, mely időszakban virágzik az a növény, amely az allergiás tüneteket okozza. A pollennaptár mellett érdemes folyamatosan nyomon követnünk az aktuális pollenhelyzetet, az időjárás változásával bizonyos növények virágzása korábbra, vagy későbbre is tolódhat.

2. Szellőztetés

Amíg az allergén növény magas koncentrációban van jelen a levegőben, a lakásban tartsuk inkább zárva az ablakokat. A szellőztetést ne reggel 5 és 10 óra közé időzítsük, a pollenkoncentráció ugyanis ebben az időben a legmagasabb.

3. Házi praktikák

Amennyiben az utcán vagyunk, a napszemüveg rendkívül jó megoldás a pollen szembe jutása ellen. Emellett a szabadban viselt ruhát lehetőleg ne a hálószobában tartsuk. A gyakoribb hajmosással és az orr tenger sóval való kiöblítésével is enyhíthetők a panaszok.

A leghatékonyabb védekezés azonban még mindig a megelőzés. A leghatékonyabb módszer, ha virágzás előtt tövestől kitépjük a növényt, de kaszálással is csökkenthető a pollen terjedése.
A parlagfű-mentesítési időszak augusztus 1-ével Cegléden is lejárt. Aki eddig nem irtotta ki a parlagfüvet a telkén, az 15 ezertől akár 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságra is számíthat.

Legyünk figyelmesek és segítsünk embertársainknak, akiket sokszor a négy fal közé szorít a parlagfű elleni küzdelemben!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció