Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Október 12. 07:58, szerda | Belföld
Forrás: mti

Idén 0,4 százalék alatt lesz az infláció

Idén 0,4 százalék alatt lesz az infláció

A kormány konvergenciaprogramja az egész évre 0,4 százalékos átlagos inflációt várt, a most publikált adatok alapján valamivel ez alatt lesz

- mondta Balogh László, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden publikált adatai szerint a fogyasztói árak szeptemberben átlagosan 0,6 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban, az előző hónaphoz viszonyítva pedig átlagosan 0,2 százalékkal nőttek. Január-szeptemberben átlagosan 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az előző év azonos időszakához képest.

A helyettes államtitkár kifejtette, az adatok összhangban vannak a várakozásokkal. Az év utolsó harmadában, negyedében picit fel fog gyorsulni az infláció, de az inflációs környezet továbbra is visszafogott.

Az élelmiszerárak a helyettes államtitkár szerint kiegyensúlyozottak, gyors növekedésnek egyáltalán nem látni jelét. A sertéshús esetében a kereskedők az áfacsökkentést nagyrészt átengedték a fogyasztóknak, a sertéshús ára még szeptemberben is több mint 10 százalékkal az eredeti ár alatt volt. A nemzetközi kereslet növekedésének ugyanakkor van egy pici árfelhajtó ereje, számítani lehet arra, hogy lassú, de nem nagy emelkedés kezdődhet - mondta Balogh László.

Arra a kérdésre, felgyorsulhat-e annyira az infláció, hogy a jegybanknak közbe kell avatkoznia, kifejtette: az inflációs folyamatok elég jól beláthatóan akár a jövő év közepéig semmiféle drámai változást nem mutatnak. A szaktárca nagyon lassú, enyhe növekedéssel számol, ami még mindig az 1 százalékos tartomány környékén van. Nem lát semmi olyan jelet, ami a jegybankot bármilyen módon a monetáris politika változtatására sarkallná - mondta a helyettes államtitkár.

Címkék: gazdaság, infláció

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.