Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2012. Július 01. 15:26, vasárnap | Helyi
Forrás: Klímatippek

Hűtsd le magad OKOSAN!

Hűtsd le magad OKOSAN!

Klímatippek

Odakint tombol a nyár, a hőmérő higanyszála a 40 fokhoz közelíti. A szerencsésebbek vízpart mellett vészelik át a kritikus órákat, az otthon ragadtaknak viszont csak a besötétített szobák, vagy a hűsítő klíma adhat enyhülést.

Az észszerűség azonban mind a két esetben nagyon fontos. Ahogy felhevült testel sem ugrunk fejet a vízbe, úgy a klíma helytelen használata is veszélyes lehet. Számos tévhittel ellentétben, a klímahasználat önmagában nem egészségtelen, nem megfelelő használatának azonban súlyos következményei lehetnek.

Tehát mielőtt a távirányító után nyúlnál, hogy még jobban lehűtsd a levegőt, gondolj egy pillanatra az egészségedre is.

Otthon és az irodában:


Mindenekelőtt, mérlegelj! A lakás mesterséges hűtése kb. négyszer annyi energiát igényel, mint a fűtés! Sok esetben például már egy ventilátor is elég a jobb közérzethez. Jól érezhetően csökkenthetjük a lakás hőmérsékletét, ha napközben redőnnyel, spalettával, reluxával árnyékoljuk ablakainkat, és estefelé, illetve éjszaka tágra nyitott ablakokon engedjük be a friss levegőt.

• Ha klímaberendezést működtetünk, a kinti hőmérséklethez képest maximum 5 °C-kal ajánlott csökkenteni a szoba hőmérsékletét, nagyobb hő különbséghez ugyanis nehezen alkalmazkodik szervezetünk.

Az ajtókat és ablakokat mindig csukjuk be, mert a meleg levegő folyamatos beáramlása csúcsteljesítményre és csúcsfogyasztásra kényszeríti a berendezést!

Szezon előtt mindenképpen tisztítsuk ki a rendszert. A tisztítással megszabadulhatsz kórokozóktól, amelyek elszaporodnak a kondenzvízben, és a szűrőben.

A klíma szárítja a levegőt, ezáltal a bőrünket, szemünket és nyálkahártyánkat is, ezért figyelj a megfelelő mennyiségű folyadékot bevitelére.

A hideg levegőt ne irányítsuk közvetlenül az emberekre.

Szellőztetni a klíma mellett is kell ugyanis a légkondicionálók nem friss levegőt juttatnak a szobába, hanem a benti levegőt hűtik le, és keringetik.

Autóban:


• A nyári napon a parkolókban álló autó utastere 60-70 fok fölé is felmelegedhet

Induláskor az összes ablakot engedjük le, a szellőző rendszert pedig ne állítsuk belső levegő keringetésre, mert ilyenkor a külső levegő még hidegebb.

• Miután az utastér néhány perc alatt kiszellőzött, az ablakokat fel lehet húzni, a szellőzést pedig belső levegő keringetésre lehet állítani, mivel a hűvösebb belső levegőt könnyebben tudja a klíma lehűteni.

A szellőzési irányt úgy állítsuk be, hogy a klíma a hideg levegőt ne a testre, hanem az üvegekre fújja.

Az időjárás előrejelzések még napokon át nem ígérnek enyhülést. Hűtés előtt azonban mindenképpen gondolj saját és Földünk egészségére is!

Csatlakozz hozzám a facebook-on!


Címkék: Félix

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció