Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. Szeptember 23. 13:03, hétfő | Helyi

Húszan lettek magyar állampolgárok a hétvégén Cegléden

Húszan lettek magyar állampolgárok a hétvégén Cegléden

Cegléden esküdtek fel a hazára

A Gyergyói medencéből érkezett tizenöt magyar tette le szombat délután az állampolgári esküt Cegléden, a XVIII. Kossuth Toborzó rendezvénysorozat keretében. Az ünnepségen a legmagasabb városi kitüntetést, a Cegléd Díszpolgára címet, valamint a Testvérvárosi Kapcsolatokért-díjat is átadták.

A honosításra várókat és az ünneplőket Cegléd polgármestere köszöntötte. Földi László Kossuth toborzóbeszédéhez kapcsolódva úgy fogalmazott: egy nemzetnek saját magának kell megőriznie és fönntartania önmagát. Egy ország pedig mit sem ér a benne hívő népe, a szükségszerűen összetartó népe nélkül. Elmondta, ahogy annak idején Kossuth védővámot, közteherviselést szorgalmazott, védegyletet hozott létre a magyar áruk védelme és forgalmának növelése érdekében, most, a harmadik évezredbeli környezethez alkalmazkodva a magyar tulajdont védő és támogató földtörvénynek, bankadónak, magyar termék rendeletnek és családi adókedvezménynek nevezzük az erre irányuló intézkedéseket – hangzott el a honosítási ünnepségen.

A polgármester ez követően felolvasta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes levelét, aki római tartózkodása miatt nem lehetett jelen az ünnepségen. A „nemzet egységéért felelős” miniszterelnök-helyettes a honosításra váró magyaroknak azt üzente: „Elkötelezettségük ünnepélyes kinyilvánítása a nemzet közjogi egyesítésének jelentős állomásaként vonul majd be Cegléd történelmébe és a családi krónikákba”. „Nagy adósságot törlesztett a magyar Országgyűlés összetartozásunk törvénybe iktatásával, és új alkotmányunk elfogadásával, mely utóbbi kinyilvánítja: Magyarország az egységes magyar nemzet eszméjétől vezérelve felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért” – áll Semjén Zsolt levelében.

A gyergyószentmiklósi képviselő, Simon Katalin Emese úgy szólt az ünneplőkhöz: „Ma is képesek vagyunk otthonról haza jönni, mert a haza határait maga a Jóisten bízta ránk, és ezt kötelességünk megőrizni”. A honosítási ünnepségen 15 felnőtt vehette át az állampolgári oklevelet, többen kiskorú gyermekeik nevében is.

Jákó János emléke és emberi nagysága előtt tisztelgett a város posztumusz díszpolgárrá avatásával, az elismerést családja vette át. Jákó János gyógyszerész 1956-ban a Forradalmi Bizottmány elnöke volt Cegléden. A forradalom leverése után kegyetlenül meghurcolták, családját megbélyegezték, haláláig nem tudta kiheverni az elszenvedett fizikai, és lelki sérüléseket.

A Testvérvárosi Kapcsolatokért-díjat pedig Cegléd testvérvárosának, Mühldorfnak második polgármestere, Franz Walter Hanninger vehette át. A díjazott elmondta: a két település testvérvárosi kapcsolata jövőre lesz tíz éves, amit így együtt tudnak ünnepelni Cegléd fennállásának szintén jövőre elkövetkező 650 éves évfordulójával.

szöveg: Szokolai Attila
fotó: Kisfaludi István

>>> KÉPGALÉRIA

Kapcsolódó galéria

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció