Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Augusztus 19. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Hőség és heves zivatar sem valószínű az ünnepi hétvégén

Hőség és heves zivatar sem valószínű az ünnepi hétvégén

Hőség és heves zivatar sem valószínű a következő négy napban, így az időjárás várhatóan nem zavarja meg az ünnepi programsorozatot. Az augusztus 20-ai hosszú hétvégén napsütéses és jellemzően száraz lesz az időjárás

- derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat az augusztus 19-22. közötti időszakra vonatkozó szerdai, az MTI-hez eljuttatott előrejelzéséből.

Ebben az időszakban "alapvetően anticiklonális hatások érvényesülnek", így a napsütés lesz túlsúlyban. Ezt általában csak kevés gomolyfelhő zavarhatja. Pénteken, augusztus 20-án a déli órákban átmeneti időre a felhők jobban összeállhatnak, de ezekből is legfeljebb helyenként alakulhatnak ki záporok, nagyobb eséllyel az északi országrészben - közölték.

A többnyire gyenge vagy mérsékelt északias szél időnként megélénkül, a legerősebb széllökések 25-35 kilométer/óra körüliek lehetnek.

A hőmérséklet a hajnali órákban tág határok között alakul. Jellemzően 10 és 18 Celsius-fok lesz, de csütörtökön és pénteken az északi völgyekben és a homokhátságokon 5, 6 fokra is lehűlhet a levegő.

A csúcshőmérséklet csütörtökön 24-29, a hétvége további részében 26-31 fok között valószínű. A mostanihoz képest kissé melegszik tehát az idő, de a hőhullám nem tér vissza.

Az augusztus 20-ára vonatkozó külön előrejelzésükben azt írták: péntek hajnalban többnyire kissé felhős idő várható, az éjszakai maradványfelhőzet délelőtt feloszlik, és mindenütt kisüt a nap. Gomolyfelhők képződnek, amelyek a déli órákban összeállhatnak, átmeneti időszakokra akár erősen felhős is lehet az ég. Ezekből ekkor legnagyobb eséllyel az északi megyékben alakulhat ki egy-egy helyen záporeső. Jelentős csapadékmennyiség nem várható. A délután második felében újra csökken a felhőzet. Mérsékelt, változó irányú szél lesz a jellemző, 5-20 kilométer/óra körüli széllökésekkel.

A hőmérséklet hajnalban általában 9-14 fok között alakul, de a hidegre érzékeny helyeken 7, 8, a vízpartokon, városokban pedig 15, 16 fok is lehet. Augusztus 20-án a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között valószínű - olvasható az előrejelzésben.

Az államalapítás és az államalapító Szent István király emlékére augusztus 20. hivatalos állami ünnep. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár korábban azt mondta: a valaha volt legnagyobb szabású ünnepre készülnek, három és fél napon keresztül 17 rendezvényhelyszínen több száz esemény lesz, köztük az olyan hagyományos programok, mint a zászlófelvonás, a katonai tisztavatás, a honvédségi légi parádé, az állami kitüntetések átadása és az esti tűzijáték.

Az idei augusztus 20-ai központi programokról a szentistvannap2021.hu oldalon lehet részletesebben tájékozódni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.