Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Június 19. 18:06, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Hőség - Az országos tiszti főorvos elrendelte a hőségriadót

Hőség - Az országos tiszti főorvos elrendelte a hőségriadót

Kedden harmadfokú hőségriadóra fokozta, és péntek éjfélig meghosszabbította korábban kiadott riasztását az országos tiszti főorvos - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) kedden az MTI-vel.

Közleményükben azt írták: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a mediterrán térségből továbbra is meleg és száraz levegő érkezik a Kárpát-medencébe. Szerdán és csütörtökön az ország túlnyomó részén 27 Celsius-fok feletti középérték valószínű, ami "fokozott óvatosságot követel minden állampolgártól saját és környezete egészsége érdekében" - emelték ki.
A jelenlegi számítások szerint pénteken a hűvösebb levegő első hulláma a nyugati, északnyugati országrészt már eléri, így ott mérséklődik a nappali felmelegedés, de a középső és a keleti területeken csak a hétvégén enyhül a kánikula.
Az ÁNTSZ közleménye szerint szerda hajnalban 15-20, napközben 33-36 Celsius-fok várható. Csütörtökön a hajnali 17-22 fokról 32-37 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Egyes területeken még péntek hajnalra is csak 23 fokig hűl le az idő, a pénteki maximum 28-34, a szombati 26-31 fok körül alakulhat.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az ÁNTSZ mindenkit arra kér, hogy a nagy melegben tegye meg a szükséges óvintézkedéseket: fogyasszanak minél több folyadékot, délelőtt 11 és délután 3 óra között semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon, védjék bőrüket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával, és vegyék igénybe a hűtött helyiségeket - fejtette ki az ÁNTSZ közleményében.
Az Országos Meteorológia Szolgálat, valamint az ÁNTSZ hőség miatti figyelmeztetésének különböző kritériumai vannak. Az ÁNTSZ három figyelmeztetési fokozatot rendelhet el. A legmagasabb, harmadfokú jelzés a hőségriadó. Ennek feltétele, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon elérje a 27 fokot. Ez a kánikulahelyzet az erről szóló kormányrendelet szerint "rendkívüli időjárási helyzetnek" számít, amely rendkívüli intézkedések elrendelését is indokolja.
A meteorológiai szolgálat hőség miatt riasztást nem, csak figyelmeztetést ad ki. Utóbbi az egész napra várható napi középhőmérséklet eredményén alapul. Citromsárga, vagyis elsőfokú, ha egy megyében a napi középhőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Narancssárga, másodfokú, ha a napi középhőmérséklet tartósan 25 fok felett alakul, esetleg a 27 fokot is meghaladja. A piros, a harmadfokú figyelmeztetés kritériuma, hogy a napi középhőmérséklet tartósan 27 Celsius-fok felett legyen.
A meteorológiai szolgálat szerdára már az ország legnagyobb részére a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetést adta ki, emellett a többi megyére - Vas, Zala, Somogy és Nógrád - másodfokút.
Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás is, átlagértéke is meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket. Ez azt jelenti, hogy a napon 15 perc alatt is le lehet égni.
Reisz András meteorológus az MTI-nek azt mondta: a hőmérséklet maximuma szerdán és csütörtökön több helyen elérheti, néhol meg is haladhatja a 35 fokot. Péntektől egy hidegfront következtében némileg mérséklődik a meleg, ekkor kevéssel 30 fok alatti hőmérsékleti maximumra számítanak. Vasárnap az ilyenkor szokásos hőmérséklet, 25-30 fok várható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára

2024. Április 15. 06:13, hétfő | Belföld

118 éves melegrekord dőlt meg

Megdőlt a 118 éves országos és a 85 éves fővárosi melegrekord is szombaton - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján vasárnap.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Belföld

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak: a hét első napján még akár 31 Celsius-fok is lehet a Dél-Alföldön, majd beborul az ég, és többfelé kell esőre, akár zivatarra is készülni.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Belföld

Halálos légibaleset történt Ráckeresztúrnál

Halálos légibaleset történt Ráckeresztúrnál szombat délelőtt, a sportrepülőgépben utazó két férfi a helyszínen meghalt, a baleset körülményeit büntetőeljárás keretében vizsgálja a rendőrség