Városlista
2021. szeptember 28, kedd - Vencel

Hírek

2012. Június 21. 14:23, csütörtök | Belföld
Forrás: MTI

Hőség - A mentők a fokozódó veszélyekre figyelmeztetnek

Hőség - A mentők a fokozódó veszélyekre figyelmeztetnek

A fülledt melegben fokozódhatnak a kockázati csoportba tartozók panaszai - közölte Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Az Országos Mentőszolgálat országszerte 743 mentőegységgel, köztük mentőhelikopterekkel és mentőmotorokkal áll készenlétben, ami csaknem 1800 mentődolgozó szolgálatát jelenti - tájékoztatott Győrfi Pál.
Kifejtette: a meteorológiai előrejelzések szerint csütörtökön az ország nagy részén fülledtté válik a levegő. Emiatt az idősek, a szívbetegek és a légzőszervi betegségben szenvedők panaszai tovább fokozódhatnak.
A mentők azt tanácsolják, hogy azok, akik nehezen viselik a kánikulát, a fülledt meleget, lehetőleg árnyékos, hűvös helyen töltsék a napot, ezzel együtt megfelelő mennyiségű folyadék - ásványvíz vagy tea - fogyasztásával és gyakori zuhanyozással előzzék meg az esetleges rosszullétet.
Emellett a déli órákban rendkívül erős UV-sugárzás várható, ezért azt javasolják, hogy a szabadban tartózkodók a bőrüket és a fejüket is védjék a káros sugárzástól. A fej felmelegedése esetén fennáll a napszúrás veszélye.
Győrfi Pál arra is kitért, hogy rosszullét esetén a legjobb elsősegélyt a fektetés jelenti, hiszen a vérkeringés így általában hamar rendeződik.
Az országos tiszti főorvos kedden harmadfokúra, hőségriadóra emelte és péntek éjfélig meghosszabbította a korábban kiadott riasztását.
Csütörtökön ismét megdőlt az országos napi minimumhőmérsékleti rekord. Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek elmondta, hogy csütörtökön napközben 37 Celsius-fok is lehet, s extrém mértékű, 8,4-es UV-B sugárzás várható. A kánikula péntek reggelig marad, a Dunántúlon már kevésbé lesz meleg, majd a hidegfront eljut az ország középső részébe. A hőmérséklet 7-8 Celsius-fokkal csökken majd.
A meteorológiai szolgálat a hőség miatt csütörtökre is a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adta ki az ország legnagyobb részére.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 28. 06:00, kedd | Belföld

Ismét meghosszabbították a koronavírus-törvény hatályát

Hozzájárult az Országgyűlés hétfőn a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló törvény hatályának meghosszabbításához, így az 2022. január 1-jéig érvényben marad.

2021. Szeptember 28. 05:00, kedd | Belföld

Aláírták az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződés a Gazprommal

Aláírták az orosz Gazprommal az újabb hosszú távú gázvásárlási szerződés, amely ebben a bizonytalanságokkal teli világban tizenöt évre garantálni tudja Magyarország energiaellátásának biztonságát

2021. Szeptember 27. 18:51, hétfő | Belföld

Emberölésre készülő radikális csoport vezetőit vették őrizetbe

Élet elleni bűncselekmény miatt őrizetbe vették a magukat Magyarok Felelős Nemzeti Kormányának nevező csoportosulás vezetőit, akik a gyanú szerint egy találkozó során emberölések elkövetésére hívták fel a csoport tagjait

2021. Szeptember 27. 18:01, hétfő | Belföld

Örült mennyiségű hulladék eltakarításához járult hozzá a hulladékvadász

A hulladékvadász-applikációnak köszönhetően hétezer bejelentés érkezett a Jövő Öko-Nemzedéke Alapítványhoz, és tízezer köbméter illegális hulladék eltakarításához nyújtottak segítséget