Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2013. Február 28. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hogyan védekezik az agy a stroke okozta károsodás ellen?

Hogyan védekezik az agy a stroke okozta károsodás ellen?

Az Oxford Egyetem kutatói felfedezték azt az agyi fehérjét, amely megvédi az agy bizonyos területét a stroke okozta káros egészségügyi következményektől - írja a Medical News Today. A szakemberek azt remélik, felfedezésük olyan új gyógyszerek kifejlesztéséhez vezethet, amely az agy egész területét képes lesz megvédeni a károsodástól szélütés esetén.

Alastair Buchan professzor, kutatásvezető elmondta: 'első alkalommal fedeztük fel, hogy az agyban lejátszódó bizonyos mechanizmusokat a központi szerv képes arra használni, hogy megvédje magát és életben tartsa az agysejteket'.

A stroke akkor következik be, amikor az agy vérellátása vérrög miatt leáll. Ilyenkor az agysejtek nem jutnak oxigénhez és tápanyagban gazdag vérhez, ami létfontosságú az agy megfelelő működéséhez és a túléléshez. Amikor valakit szélütés ér, annak agysejtjei elpusztulnak.

Ezét fontos a mielőbbi, lehetőleg a stroke-ot követő 1-2 órán belüli kezelés. Az agy bizonyos területén, az előagy egy részében, a hippokampuszban - amelynek nélkülözhetetlen szerepe van az emlékezetben - lévő egyes sejtek azonban nem halnak el.

Patkányokon végzett kísérletekben kimutatták, hogy ezek a túlélő sejtek egy hamartin nevű fehérjét kezdenek el ilyenkor termelni, miközben lebontják a meglévő fehérjéket, hogy alapanyaghoz jussanak. Amikor a kutatók leállították a sejtek hamartintermelő-képességét, azok ugyanúgy elhaltak, mint a többiek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során