Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Július 11. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hogyan repülnek a denevérek?

Hogyan repülnek a denevérek?

Amerikai tudósok röntgensugár segítségével videót készítettek a denevérekről repülés közben annak kiderítésére, hogyan mozog a kisállatok csontváza. A felvétel megmutatja, hogy a denevérek hogyan tárolják és használják fel az energiát inaikban - írja a BBC.

A kutatók által tanulmányozott apró gyümölcsevő denevérek rugalmas inai az alsó kar izmain keresztül kapcsolódik csontozatukhoz. A szakemberek szerint ez az, ami olyan hatékony repülővé teszi őket.

A denevérek amúgy is egyedülállóak az emlősök körében a tekintetben, hogy képesek repülni. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy az állatok csontváza hogyan mozog együtt testükkel. Mivel az állatok nem szeretnek a földön lenni, a szakembereknek könnyű dolga volt, csak letették őket a földre, majd lefilmezték ahogyan felszállnak.

A legtöbb kisebb emlősnek vastag, merev inai vannak, amelyek nem képesek az energia tárolására. A denevérek azonban mások, hiszen rendkívül kicsi, de rugalmas inaik révén hatékonyan tárolják és használják fel az energiát, így képesek a repülésre.

A felfedezést a szakemberek hosszú távon olyan repülő robotok kifejlesztésére akarják használni, akiket akár katasztrófahelyzetben mentésre is be lehetne vetni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.