Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2012. Január 03. 08:12, kedd | Külföld
Forrás: mno.hu - Kovács András

Hogyan lehet túlélni a brutális megszorításokat?

Hogyan lehet túlélni a brutális megszorításokat?

Akár Magyarország számára is jó példa lehet az a rövid idő alatt végrehajtott gazdasági átalakítás, amelyet Lettországban hajtottak végre a 2008-as világgazdasági krízis kitörését követően.

A GDP közel 10 százalékéra rúgó kiigazítás mára meghozta az eredményét és mostanra 6,6 százalékos gazdasági növekedést produkál a balti állam.

Mint arról lapunk korábban beszámolt, egyre többen sürgetik a hazai állami újraelosztás mértékének a csökkentését a gazdaság gyorsabb növelése érdekében. Sokak szerint az állam olyan célokra költ, amelyek indokoltsága vitatható, olyanokra viszont nem – vagy nem eleget –, amelyek valóban hozzájárulnának a gazdaság fejlődéséhez, így az adófizetők nem érzik sajátjuknak a közkiadásokat.

Ennek kapcsán az utóbbi időben egyre többen hívják föl a figyelmet arra a teljesítményre, amit Lettország mutatott föl a gazdasági válság 2008-as kezdetétől. A balti ország gazdasága 2000-től 2007 végéig éves átlagban 9 százalékkal növekedett, köszönhetően a hitelekből finanszírozott, tudatosan magas szinten tartott belső fogyasztásnak.

Közel ötödével csökkent a gazdaság mérete

A külföldi hitelekből finanszírozott fogyasztás mellett a belső megtakarítások szintje alacsony volt, a jövedelmek növekedését nem kísérte azonos ütemben a termelékenység növekedése, a gazdasági aktivitás viszonylag alacsony szinten állt. Az egyensúlyi problémákat tetézte egy ingatlanpiaci árbuborék kialakulása is. Lettország hosszú távon fenntarthatatlan gazdaságpolitikája – a világgazdasági válság következményeivel, és a külföldi források elapadásával tetézve – 2008 végére mély recesszióba sodorta az országot.

A 2009-es év igazi mélyrepülés volt a gazdaság számára. A GDP csökkenése a harmadik negyedévben érte el mélypontját, az év egészére 18 százalékos volt a visszaesés mértéke. Az akkori jobbközép kormánynak a súlyos gondok közepette az IMF-hez kellett fordulnia, amely 7,5 milliárd eurós hitelkerettel segítette ki az országot.

Kétszer is bizalmat kaptak

Darvas Zsolt gazdasági elemző egy írásában rámutatott arra, hogy 2009-ben a GDP 9,4 százalékával javították a költségvetés egyenlegét – miközben a nemzeti össztermék 17 százalékkal zsugorodott. Ez nagyban súlyosbította a gazdaság és a foglalkoztatottság visszaesését, de megteremtette a fenntartható költségvetési helyzet alapját. Az állástalanok aránya 2010-re 18,4 százalékra nőtt.

Ami mindenképpen egyedülálló a lett esetben, hogy a hasonló recessziót és kiigazítást elszenvedő országokban az aktuális kormányt leváltják. Ezzel szemben a 2010. október 2-án tartott voksoláson a kabinet közel kétharmados felhatalmazást kapott programja folytatásához, míg a tavalyi előre hozott választáson is bizalmat szavaztak Valdis Dombrovskis kormányának.

Kitörtek a mélységből

Az erőfeszítéseknek meglett az eredménye, mivel a 7,5 milliárd eurós összegből csak 4,36 milliárd eurót használt fel a kormány, s többre már nem is lesz szüksége, miután Lettország tavaly nyáron egy 500 millió dolláros kötvénykibocsátással sikeresen visszatért a nemzetközi tőkepiacra. A miniszterelnök egy korábbi nyilatkozatában elmondta, a balti állam azzal volt képes kilábalni a válságból, hogy a kormány hirtelen, jelentős költségvetési kiigazítást hajtott végre, azaz csökkentette a közszférában alkalmazottak béreit, csökkentette valamennyi minisztérium kiadását, és emelte az szja-kulcsokat.

Az idei második negyedévben már 2,2 százalékos növekedést ért el a gazdaság az első negyedévhez képest, az egy évvel korábbi szintet pedig 5,3 százalékkal haladta meg. A bővülés a harmadik negyedévben tovább gyorsult, így a hazai össztermék 6,6 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest. Ezzel immár négy negyedév óta erősödött folyamatosan a lett gazdaság. Elemzők szerint az egész éves gazdaságbővülés megközelítheti az 5 százalékot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez