Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Augusztus 23. 05:00, péntek | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hogyan küzd a gyomor a fertőzések ellen?

Hogyan küzd a gyomor a fertőzések ellen?

Egy új tanulmány betekintést nyújt abba, hogyan küzd a gyomor a fertőző baktériumok ellen. A felfedezés új utakat nyithat az olyan bélbetegségek kezelésében, mint az irritábilis bélszindróma - írja a Fox News.

A csapat Bruce Vallance, a Brit Columbia Egyetem kutatójának vezetésével arra voltak kíváncsiak, milyen folyamat játszódik le pontosan a belekben, amikor egy fertőző baktérium beszivárog. Azt már korábban felfedezték, hogy a SIGIRR nevű fehérje ilyenkor elnyomja a belekben a támadásra adott megfelelő immunválaszt. Arra voltak kíváncsiak, hogyha megszüntetik a SIGIRR jelenlétét, akkor a belekben elő tudják-e idézni a fertőzés elleni megfelelő küzdelmet.

Elméletük tesztelésére SIGIRR-mentes egerekbe fecskendeztek baktériumot. „Azt vártuk, hogy a fehérje hiányában a belek erősebben válaszolnak, harcolnak a fertőzéssel szemben és megölik a „rossz” baktériumokat” - mondta Vallance, majd hozzátette: ennél sokkal izgalmasabb jelenség tanúi lettek.

A „rossz” helyett a „jó” baktériumot ölte meg. Amennyiben ez megtörténik, a „rossz” baktérium akadály nélkül szétterjed a belekben és a korábbinál sokkal súlyosabb fertőzést okoz. Az eredmény drasztikusan megváltoztatja a szakemberek hozzáállását az SIGIRR nevű fehérjével szemben.

Ahelyett, hogy az korlátozná a szervezet fertőzéssel szembeni védekezését, inkább a szervezet gyulladásos válaszát korlátozza, lehetővé téve, hogy a jó baktérium felvegye a harcot a rosszal szemben. Amikor a támadó baktérium belép a bélbe, trillió mennyiségű jó baktériummal kell felvenni a versenyt táplálékért és helyért. Egy egészséges szervezet éppen ezért képes legyőzni a támadást.

„Az elmélet, miszerint a gyulladás segíthet legyőzni a fertőzést, igaz lehet. A belekben azonban, ahol annyi a jó baktérium, nem feltétlenül jó, s nem segít a kórokozók leküzdésében” - mondta Vallance. Hozzátette: ha szabályozni tudnák az irritábilis bélszindrómában szenvedőiknél az SIGIRR jelenlétét, az csökkenthetné fájdalmukat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár