Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2014. Május 13. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hogyan és mikor kaphatnak csillagot a fürdők?

Hogyan és mikor kaphatnak csillagot a fürdők?

Egy hónapon belül várható, hogy hivatalosan is nemzeti védjeggyé válik a Magyar Fürdőszövetség által kiállított tanúsítvány.

A részletekről, szabályokról már tavaly tavasszal megállapodott a szövetség a Nemzetgazdasági Minisztériummal, de a szállodákhoz hasonló, az állam által is elismert csillagozás elindulása azóta várat magára - írja a Világgazdaság.

„A zöld jelzés után hat fürdő szinte azonnal megkapná a minősítést, köztük a harkányi és a szegedi fürdő, valamint Budapesten a Lukács fürdő” – mondta a lapnak Juhász Szabolcs, a szövetség főtitkára. Hozzátette: a fürdők esetében a minősítésre pályázni kell, tehát nem kötelező, viszont e nélkül nem jelölheti magát csillagosnak egyetlen fürdő sem. Az uniós pénzek elapadása után Juhász szerint lelassult a korábban gőzerővel zajló fürdőfejlesztések dinamikája. A Nemzetgazdasági Minisztérium által készített, 2024-ig szóló nemzeti turizmusfejlesztési koncepcióban azonban a kiemelt célkitűzések között 3-5 nemzetközi hírű komplex gyógyhely, 8–10 regionális jelentőségű gyógyfürdő fejlesztése, valamint 10 darab kiemelt nemzetközi jelentőségű projekt kidolgozása és megvalósítása szerepel. Új fürdő azonban jelenleg nem épül az országban, csak kerítésen belüli fejlesztések.

A csillagok talán a külföldieket is jobban vonzanák a budapesti fürdőkbe, mert a legutóbbi tapasztalatok szerint még akkor sem látogatnak el a világszínvonalúnak mondott létesítményekbe, ha a belépés ingyenes. A Magyar Turizmus Zrt. által nyolcadik alkalommal megszervezett Budapest Winter Invitation kampány egyik eleme ugyanis az, hogy a szállodák ingyenes fürdőlátogatást biztosítanak a szobafoglalás mellé. A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt-től úgy tudják, hogy a külföldi vendégeknek csupán mintegy negyede élt a lehetőséggel.

A fürdőcég azonban leginkább a strandokkal van elfoglalva. „A tavalyi, közel 1 milliárd forintos strandfejlesztések után – amelynek keretében többek között a Palatinuson és a Rómain teljes egészében megújult a csúszdarendszer – 2014-ben a BGYH Zrt. közel 40 millió forintot költött strandfelkészítésre. 'Valamennyi strandunkon a gyerekmedencék új csúszdákat kaptak, a Dagály strandon újabb terület térkövezése készült el” – közölte a lappal a társaság. Hozzátették: hosszú évek óta először idén nem emelkednek standjaikon a belépők árai.

Emlékeztettek: tavaly a 12 fővárosi fürdőben közel 3,3 millió vendég vett jegyet. A Rudas fürdő felújítási munkálatai a tervek szerint haladnak, várhatóan szeptember elején megnyitják az új, impozáns fürdőegységet. A fejlesztés teljes költsége közel egymilliárd forint. „A Rácz fürdő kérdése bonyolult, de még messze van a megnyitástól” – tájékoztatott a cég. Úgy látják, hogy a fővárosi önkormányzat és a beruházó közti vita hamarosan megoldódhat, így talán elkerülhető a felszámolás.

Jó hír viszont, hogy az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) friss összegzése szerint a hazai természetes fürdőhelyek 95 százaléka kiváló, illetve jó besorolást kapott, és csak három strand vízminősége került a kifogásolt kategóriába. A nagyobb tavak közül a Balatonon, a Velencei-tavon, a Fertő-tavon és a Tisza-tónál található fürdőhelyek túlnyomó többsége kiváló minősítést kapott. Idén nyáron főleg a Velencei-tónál fognak jelentős változással találkozni a strandolók, ugyanis nemrég befejeződött a Velencei-tó kapuja elnevezésű, kétmilliárd forintos beruházás. A homokos szabadstrand, a fedett és nyitott korzó, a parti sétány, valamint a felújított kikötő jelentős hiányt pótolhat a térségben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:44, csütörtök | Belföld

Vitályos Eszter: a kormány minden megtesz a bérek növekedéséért

A kormány ezután is mindent meg fog tenni azért, hogy Magyarország gazdasága újra erős legyen, a magyar embereknek legyen munkája, és a bérek tovább növekedjenek

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.