Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Május 11. 18:39, péntek | Helyi
Forrás: infoCegléd

Hőgutától a megfagyásig

Hőgutától a megfagyásig

Hogyan éljük túl a szélsőséges időjárás változást?

Nem kell különösebb megfigyelőkészség ahhoz, hogy rájöjjünk, itt valami nagyon nincs rendben. Sorra dőlnek meg a melegrekordok, pedig az első nyári hónapunk még el sem kezdődött. Nemrég még alig vártuk, hogy szemünkbe süssön a Nap, most viszont már kezd némileg terhesé válni ez a hirtelen jött májusi „indiánnyár”.

A természet furcsa tréfát űz velünk. Egyik héten a tikkasztóan meleg nyárból, másik héten a szomorkás és borongós őszből ad ízelítőt, s mindezt szokatlanul nagy hőmérsékletingadozásokkal teszi még izgalmasabbá.

A hétvégén ismét nem kevesebb, mint 10-15 fokot esik vissza a hőmérséklet gyakorlatilag egyik napról a másikra, ez pedig nem kis kihívás elé állítja nem csak az emberek, de minden élőlény szervezetét is. A nagyfokú hőmérsékletingadozás ránk ugyanúgy hatással van, nekünk azonban hűsítő klíma és nyugtató herbateák nélkül kell átvészelnünk a szélsőséges időjárás viszontagságait.

Itt jegyezném meg, hogy (mivel mi nem is „kényelmesedtünk el” annyira) a mi szervezetünk jóval erősebb és ellenállóbb ezekkel a hatásokkal szemben, így szolgálhatok néhány jó tanáccsal.

Utána néztem és elképedve tapasztaltam, hogy az emberek 70-80 %-a érzékeny valamilyen formában az időjárás változásokra. Azt is megtudtam, hogy ezen éghajlati övben élők szervezetét leginkább a meleg front viseli meg, s ennek leggyakoribb tünetei a fejfájás, fáradékonyság, álmatlanság, vagy az ingerültség. Míg a meleg front megérkezése előtt okoz problémákat, addig a hidegfront érkezését követően is beárnyékolja mindennapjainkat. Ha pedig a kettő együtt lép életbe…, hát ahhoz kell csak igazán edzett szervezet.

Sokat könnyíthetünk az életünkön, ha időben észrevesszük a jeleket és felkészülünk a szervezetünket érő hatásokra. Hiszitek vagy sem, de egy-egy front, legyen az hideg, vagy meleg nem a bokorból ugrik ki elénk, közeledtére az időjárás előrejelzéseken túl több kisebb-nagyobb jel is utal.

Hallgass a természetre!

Lelkes természetbúvárok évtizedek, sőt évszázadok óta vitatkoznak például fajtánk, a békák időjós képességéről. Képességünket több laboratóriumi kísérlettel cáfolták ugyan, de számos (természetes körülmények között) esetben bizonyítottuk már, hogy nem a levegőbe brekegünk. Hangos és hosszan elnyúló éjszakai kórusunk a hidegfront közeledtét jelzi.

Figyeld a felhőket!

A meleg front érkezését (ugyanúgy, mint a hidegfrontét) a felhők állása és formája is jelzi a szemfülesebbek számára. A melegebb levegő érkezését könnyű fátyol- vagy lepelfelhők, később pedig zivatarfelhők jelzik.

Ez azonban csak néhány példa a természet azon apró jeleire, amikre odafigyelve okosabbak és felkészültebbek lehetünk, ugyanis nem árt résen lennünk!

Egy, a napokban elkészült kimutatás az éghajlatváltozás drámai felgyorsulását és az ezzel járó extrém időjárási jelenségek drasztikus elszaporodását jósolja. A Római Klub által készített „2052” című jelentése szerint mivel az emberiség évente kétszer annyi(!) üvegházgázt bocsát ki, mint amennyit az erdők és a tengerek el tudnának nyelni, valamint a bolygónk teljes kiaknázása végett már jóval 2052 előtt teljes helyi összeomlásokat élhetünk meg.

Sajnos ezeken a sorokon már nagyon senki nem rökönyödik meg, pedig lehetne! Furcsa és érthetetlen közönyösség érezhető rajtatok. A Római Klub már 1972-ben(!) figyelmeztetett a növekedés és a környezetszennyezés hatásaira és mértékére, ami azóta a folyamatos tényszerű „riogatások” ellenére gyakorlatilag csak növekedett.

A mostani kutatás (ahogy sok másik is) rávilágított arra, hogy a gazdaság a folyamatos növekedéssel árt az éghajlatnak és a természeti kincseknek. Ha jól megvizsgáljuk, a gazdaság már nem is hoz nyereséget - tekintettel arra az árral, amelyet a környezetkárosítás követel.

A dolgok nem mehetnek a szokásos kerékvágásban, ha azt akarjátok, hogy unokáitok egy olyan bolygón éljenek, amelynek van jövője. Nem vitás, gyors cselekvésre van szükség! A kérdés (most is) csak az, hogy mikor kaptok már észhez?!

Tartsatok velem, és kövessétek kalandjaimat a facebook-on is!



Címkék: Félix

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció