Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2014. Július 02. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hobbiból lett világsiker – mi a Prezi titka?

Hobbiból lett világsiker – mi a Prezi titka?

Kevés olyan magyar startup cég van, amelyet személyesen az Amerikai Egyesült Államok elnöke, Barack Obama keres meg egy milliárd dolláros együttműködés céljából.

A Prezi sikerét utoljára Londonban ismerték el, ahol nemrégiben a magyar cégnek ítélték oda a The Europeas Awards legjobb alapítóknak járó díjat. Az 5 évvel ezelőtt egy egyszerű, kreatív ötletből indult prezentációkészítő szoftvernek napjainkra több mint 40 millió felhasználója van. A Prezi sikeréről Faix Csaba, a cég regionális PR-vezetője nyilatkozott a Rádió Orienten.

Faix Csaba sokak számára lehet ismert, hiszen 9 éven keresztül készítette a TV2 Tények című műsorát. Ennyi idő alatt azonban bele is lehet fáradni a gyakran vissza-visszatérő hírtémákba, ezért saját céget alapított, amelynek építgetése közben hívta fel Árvai Péter, a Prezi alapítója. “Az az igazság, hogy ha az ember elkezd építeni egy céget, arra nagyon büszke, én nagyon kevés cégért hajlandó a sajátot zárójelbe tenni. A Prezi ilyen volt számomra” – idézi fel a céghez való kerülését a vezető. A sikertörténet 5 évvel ezelőtt kezdődött, amikor Somlai Fischer Ádám ráunt a slide-alapú prezentációkra, és kitalált egy teljesen egyéni prezentációs eszközt. Hozzá csatlakozott Halácsy Péter a BME tanára, végül pedig Árvai Péter, aki informatikai tudását és vállalkozásmenedzsment ismereteit kamatoztathatta hatékonyan. Ez az adatok tanúsága szerint is egészen jól sikerült a kreatív triónak: “Most több mint 40 millió felhasználónk van 190 országból. Ma minden egyes nap kb. 55 ezren csatlakoznak, a világ minden pontjától. Minden másodpercben két új prezi készül a világban.”

“A Prezit úgy kell elképzelni, mint egy végtelen üres festővásznat” – ismerteti az alapokat a PR-szakértő. A különlegességét 3D-s tulajdonsága adja, amely lehetővé teszi a ki- és bezoomolást. “Kontextusába tudjuk helyezni azt, amiről éppen beszélünk, így a hallgató jobban megérti az összefüggésket, és a nagy üzeneteket is” – mutat rá az igazi titokra. Szerinte a Prezi nagyon hasonlóan működik az emberi agyhoz, amely nem listákban, hanem inkább képekben gondolkozik. Az első prezentációk elkészítése szinte biztosan tovább fog tartani, mint a megszokott szoftverekkel, de a Prezi egyik alapvető célja a folyamatos fejlesztés, aminek a révén egyre felhasználóbarátabbá válhat a szoftver. Ha az ember bizonyos alapszabályokat betart, akkor egyrészt élvezetessé válhat már a prezentációkészítés folyamata is, másrészt pedig sokkal jobb előadóvá válik egy jó prezentációtól. “Mi nagyon hiszünk abban, hogy az ötlet megosztásával a világ jobb lehet. Ha például tíz évvel korábban rájöttek volna, hogy a penicillint hogyan kell használni, akkor mennyi életet lehetett volna megmenteni” – fejti ki a cég alapvető ars poeticáját a kommunikációs szakértő. Éppen ezért, ha valaki nyilvánossá teszi a prezentációját, akkor ingyenesen használhatja a szoftvert.

A legtöbben az Egyesült Államokból használják a Prezit, és néhány hónapja kísérleti jelleggel francia, német és magyar nyelven is elérhető. A cég központja továbbra is Budapesten van, ahol körülbelül 160 fő dolgozik, valamint van egy iroda San Franciscoban is kb. 60 alkalmazottal. A magyar iroda összesen 26 nemzet szakértőiből tevődik össze, amely egy abszolút tudatos cégpolitika eredménye. “Azt tapasztaltuk, hogy ha van egy probléma, ami nekünk magyaroknak az, egy portugál mérnöknek egyáltalán nem biztos, hogy szintén az. Ha a problémára adott válaszból van 26, az biztos, hogy jobb lesz, mintha csak egy szempont szerint közelítenénk” – magyarázza a nemzetköziség fontosságát Faix Csaba. A Prezi megmarad az emberek fejében, sokkal jobban, mint a hagyományos prezentációk, és látványossága révén sokkal hatékonyabban képes önmagát is eladni. “Hiába nagyon fontos valami, ha az emberek nem nézik meg, akkor az teljesen elveszett” – mutat rá egy fontos marketinges tényre a PR-vezető. Nem véletlenül kapta meg a Tech Ranch magazin által szintén 5 évvel ezelőtt alapított, a startup világban jelenleg a legrangosabb díjnak számító elismerést a szoftver. És Barack Obama elnök nem véletlenül kérte fel őket a ConnectED elnevezésű iskolai programban való részvételre, amely az amerikai digitális írástudatlanságot hivatott felszámolni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár