Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2011. Szeptember 06. 12:19, kedd | Helyi
Forrás: infoCegléd

H.I.T. – Egy új remény az alakod tökéletesítésére

H.I.T. – Egy új remény az alakod tökéletesítésére

Akik fogyni szeretnének, rövid időn belül akarnak látványos eredményeket elérni, és ha ez sikerül nekik, megnő a kitartásuk, hogy tovább folytassák az adott mozgásformát.

Ez az edzéstípus az ilyen embereknek (is) való. Egyszerre erősíti a szív- és érrendszert, égeti a zsírt, növeli az erőt és az állóképességet.

A H.I.T. (High-Intensity Interval Training) magas intenzitású intervall edzést takar.
A H.I.T. elsősorban intervall edzés. Ez azt jelenti, hogy az edzésen különböző intenzitású periódusok váltják egymást. Itt sprint, valamint pihenő szakaszról beszélünk. Sprint szakaszban a munkavégzés magas intenzitáson történik, míg a pihenő szakaszban kissé normalizálódik a pulzus és a légzés. A pulzusszám váltakozása miatt jobban edződik a szív- és érrendszer, mint egy hosszabb távú alacsony, vagy közepes intenzitású edzés közben.

Zsírégetés szempontjából is nagyon jó választás a H.I.T., mivel a hosszabb időtartamú magasabb intenzitású munkavégző blokkok gyorsítják az alapanyagcserét, ami a pihenő szakaszokban, sőt, az edzés utáni 24 órában is megmarad, így hatékonyabban szabadulhatunk meg a zsírpárnáktól.

Az edzések saját testsúllyal, valamint kis ellenállással zajlanak, de a munkaszakaszokban közel maximális intenzitással, így az erőszintet is emeli, szépen definiálja a test összes izomcsoportját, miközben az állóképességet is növeli.

A magas intenzitású blokkok következtében a pulzusszám is emelkedik, mely a légzőrendszert hatékonyabb működésre készteti, így ez az edzéstípus a maximális oxigénfelvevő képességet (VO2max) is emeli. Minél magasabb valakinél ez az érték, annál fittebb lesz.
A 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és kezelésében is jó választás a H.I.T., mivel növeli az inzulin kiválasztását, valamint csökkenti a szervezet inzulinrezisztenciáját is.
A rendszeres edzés segít megtartani a csonttömeget, ezáltal kisebb lesz a csontritkulás kockázata is.

Edzésenként relatíve rövid idő telik el munkavégzéssel (~30 perc), de az magas intenzitáson. Hetente ez összesen 60-90 percet jelent, mégis hatékony módszer, egyszerre fejleszti kondicionális képességeket (erő, gyorsaság, állóképesség, ízületi mozgékonyság), valamint a koordinációs képességeket is.

A H.I.T. hatékony mozgásforma, melyhez sok kitartás kell, de jól jegyezzük meg: a fájdalom átmeneti, a büszkeség örök!
Az órákon szeretettel várok minden érdeklődőt a Pulzus Szabadidőközpontban hétfő, szerda, péntek 20:00-kor!

Ungvári Máté
Rekreáció irányító Msc,
sportedző

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció