Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2013. Április 29. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Herczog: több nőre van szükség az informatikában

Herczog: több nőre van szükség az informatikában

'Vonzóbbá kell tenni az informatikusi munkát a nők számára, ha azt szeretnénk, hogy a digitális világ vívmányai a női igényeket is kiszolgálják' - fogalmazott Herczog Edit az EP Ipari-, kutatási- és energiaügyi bizottsága által rendezett meghallgatáson.

A Neelie Kroes biztos, és vezető vállalati szakemberek részvételével rendezett meghallgatáson annak a lehetőségét keresték, hogy miként lehetne biztosítani a nők magasabb részvételét az információs technológia területén. Az esemény egyik házigazdájaként Herczog Edit arra hívta fel a figyelmet, hogy míg a népesség 49%-a nő, addig a Fortune 500-as listájából csupán a cégek 4,2%-át vezeti nő, és a vezető testületekben sem nőtt az arányuk az elmúlt évtizedek esélyegyenlőségi törekvései ellenére. A képviselő szerint a mosógép feltalálása egy fontos fordulópont volt a munka világában, ezzel ugyanis a nők is tömegesen be tudtak lépni a munkaerő-piacra. 'Napjainkban is szükség lenne egy új mosógépre. A digitalizáció, a digitális készségek elterjesztése lehet ez az áttörés a nemek közötti szakadék csökkentésére' - állítja Herczog.

Az elmúlt 30 évben az infokommunikáció egyre fontosabb szerepet tölt be, ezért arra kell törekedni, hogy ez a fejlődés ne a nők ellenére, hanem éppen a bevonásukkal, a nők speciális igényeinek kiszolgálásával, tudásuk felhasználásával történjen. Az EU következő hét éves kutatási keretprogramja, a Horizont 2020-as stratégiájában is különös figyelmet kap a terület, hiszen nemcsak az infrastruktúra bővítése, hanem a digitális készségek fejlesztése is a célok között szerepel. Herczog szerint ezzel párhuzamosan szüksége van a nőknek is minél magasabb szintű informatikai készségek elsajátítására tudományos, döntéshozói és vállalkozói területeken. 'Vonzóbbá kell tennünk az informatikai pályát a nők számára, mert amíg nem érzik a sajátjuknak, túl férfiasnak tartják ezt a területet, addig nem számíthatunk a magasabb bevonódásukra' - fogalmazott a képviselő.

A konferencián egyébként bebizonyosodott, hogy Magyarország jobban áll az európai átlagnál az informatikai pályát választó nők arányát tekintve, ez Herczog szerint a hagyományosan erős matematika-oktatásnak, illetve a versenyképes mérnökképzésnek köszönhető.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.