Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Október 29. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Helikoptercsere jövőre, de miből?

Helikoptercsere jövőre, de miből?

Jövőre indulna a hazai helikopterflotta cseréje, ám a költségvetés tervezetében nincs nyoma a készülődő beszerzésnek. A kialakulóban lévő terv szerint viszont a honvédség és a mentők beszerzését egy tenderben oldanák meg, ami jót tenne a költséghatékonyságnak - írja a Világgazdaság.

Hamarosan dönthet a kormány a hazai helikopterflotta cseréjéről – írta pénteki számában a Napi Gazdaság. A lap szerint a kormány összevonná az Országos Mentőszolgálat és a honvédség beszerzéseit.

A közös beszerzés a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők szerint újszerű, ugyanakkor racionális ötlet, hiszen több gép együttes beszerzésével csökkenthetők annak költségei. Ezen belül is előtérbe kerülhet a vegyes helikopterflotta vásárlása, vagyis a különböző méretű és képességekkel rendelkező gépek beszerzése, ami jobban megfelel a hazai igényeknek. Hiszen például a HM gépeinek sem csak harcban kell helyt állniuk, de hazai katasztrófahelyzetekben is. Ez utóbbi esetben pedig egyaránt fontos, hogy az országnak legyenek mentésre és nehezebb rakományok szállítására használható gépei.

A HM gépparkjából jelenleg már legfeljebb 2-3 gép bevethető, ezzel a hiánnyal ugyanakkor az ország leginkább akkor szembesülne, ha egy súlyosabb árvízi- vagy hókatasztrófában lenne szükség nagyobb teherbírású gépek bevetésére, vagy egy, a Mal katasztrófájához hasonló helyzetet kellene kezelni, mely a jelenlegi flottával már igen nehezen lenne megoldható. A mentőhelikopterekből ráadásul eközben két gép cseréje már jövőre elkerülhetetlen lesz, miután egy hajtóműves gépekkel a szabályok szerint már nem lehet majd menteni.

A finanszírozási oldalon ugyanakkor bőven akadnak kérdőjelek, hiszen a jövő évi költségvetésben a beszerzés hozzávetőlegesen százmilliárdosra becsülhető költsége nem szerepel. A jövő évi költségvetés tervezete szerint a Honvédelmi Minisztérium 241,55 milliárd forinthoz – ami prognosztizált GDP 0,79 százaléka – jut a központi büdzséből. Így az idei szinthez képest gyakorlatilag nem változik a HM költségvetése, az idén 241,378 milliárdból gazdálkodhatott a tárca. Maga a tárca 81,6 milliárdot kap, míg a Magyar Honvédség 115,6 milliárd forintot.

A személyi juttatások és járulékok 2014-re tervezett teljes kiadási előirányzata 114,62 milliárd forint, a dologi kiadásokra pedig 107,9 milliárdot szán a tárca. A csapatok és intézmények saját hatáskörű beszerzésére, a katasztrófavédelmi feladatokra és az egészségügyi szakanyagellátásra 16,931,7 milliárdot terveznek. A felhalmozási kiadások között gépjármű-beszerzésre 3,4 milliárd, logisztikai beszerzésekre, felújításokra 2,3 milliárd, harcászati URH rádiók beszerzésére 1,3 milliárd forintot különítettek el a költségvetésben.

Mindezek alapján egyelőre nem világos, milyen finanszírozási konstrukcióban oldják meg majd a beszerzést. Ez persze önmagában nem jelent borítékolható csúszást, hiszen egy ekkora tendernél az ellentételezést nem csak a folyó évi költségvetés terhére, és nem feltétlenül egy összegben lehet megoldani.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár