Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. Március 22. 09:24, kedd | Helyi
Forrás: InfóCegléd

Hasznos tudás

Hasznos tudás

Egy ígéretes program vette kezdetét idén február 7-én a Ceglédi kistérségben. A környék általános iskoláiban életmentést oktatnak a diákoknak. Az osztályfőnöki vagy biológia órákon oktató defibrillátorral úgynevezett ambu babán

„A program célja, hogy a gyerekek megismerjék azokat az alapvető technikákat, mellyel egy ember élete megmenthető. Ezen túl arra is ösztönözzük őket, hogy ne féljenek mentőt hívni a baleset helyszínén, ne féljenek az újraélesztéstől és tudjanak kezelni egy defibrillátort.” – mondta Turiné Tóth Csilla, a Vöröskereszt munkatársa, aki egyben a program megálmodója is. A tevékenységet teljes egészében a Vöröskereszt alapítványa finanszírozza.

Sajnos nem minden iskola fektet elég hangsúlyt erre az ügyre, és a téma egyelőre nem képezi az alaptanterv részét sem. Nem vitatom a mai modern tantárgyak fontosságát, de az is fontos lenne, hogy a diákok ne csak jogosítványuk megszerzése kapcsán sajátítsák el a szakszerű elsősegélynyújtás ismeretét.

A megszerzett tudás nagyon fontos, hiszen egy éles helyzetben a beteg élete az éppen jelenlévők kezében van. Ilyenkor minden perc számít, nem szabad pánikba esni. Sokaknak talán éppen ez a legnehezebb. Gondoljunk csak bele, az ember általában olyan helyzetekben rémül meg, amelyekkel ritkán találkozik, és amelyek kontrolálásához nem rendelkezik kellő ismerettel. Amennyi idő alatt valaki elgondolkodik azon, hogy hogyan is kell elsősegélyt nyújtani, vagy, hogy mi is a mentők száma, annyi idő alatt talán meg is menthetne egy emberi életet.
Nem egy olyan esetről hallhattunk már, melynek során a mentődiszpécser instrukciói alapján, telefonon keresztül irányítva élesztettek újra bajbajutottakat. Ezek az esetek kiválóan példázzák a laikus segítségnyújtás fontosságát. Egy hirtelen szívmegállás esetében csak a négy percen belül megkezdett szakszerű újraélesztés adhat esélyt a vérkeringés újraindítására, vagyis a túlélésre.

Az utóbbi időben már egyre több helyen találkozhatunk különféle intézményekbe kihelyezett defibrillátorral. Ezen eszközök használata egyszerű és egyértelmű. Kifejezetten laikusok számára lett kifejlesztve, lépésenként irányított, magyar nyelvű hangüzenetek segítségével mintegy vezeti a segélynyújtót. Cegléden 4, Csemőben 1 helyen találhatunk kihelyezett újraélesztő készüléket.

Eddig két település, Csemő és Nyársapát általános iskoláit látogatták meg a program keretében. Rendhagyó, elsősegélynyújtó tanórákat a következő településeken rendeznek még: Dánszentmiklós, Kocsér, Mikebuda, Köröstetétlen, Jászkarajenő, Abony. A program június végéig tart.

Címkék: vöröskereszt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 05. 13:36, péntek | Helyi

Várják a javaslatokat!

2024. Március 26. 13:34, kedd | Helyi

Bach Mindenkinek Hangverseny – Cegléd, 2024

2024. Március 22. 17:33, péntek | Helyi

Felhívás Cegléd Város Pedagógiai Díj adományozására

2024. Március 22. 15:52, péntek | Helyi

Elérhető a Cegléd applikáció